MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 6:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Moi drodzy co robić? Koszt naprawy wiliczyli mi na 7000, a wartość samochodu na 3500. Parę lat temu za skodę całkowitą dostałem 6000 mimo, że samochód był w dużo gorszym stanie.
Moje auto jest naprawde w koncertowym stanie.
Co mam robić?

swój chłop

Numer GG: 1388153
A będziesz naprawiał z OC sprawcy ? - bo wtedy nie ma szkody całkowitej.

S-E-B-E-B

weteran
Awatar użytkownika

jaki widzisz problem ? przecież możesz zgodzić się na tą wycenę i zostawić auto sobie bo jest taka możliwość że wykupujesz je za te 3500 zł czyli dają tylko 3500 zł z ubezpieczenia i tyle

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

wiarus senior
Awatar użytkownika

niezależny rzeczoznawca i walka o swoje!

swój chłop
Awatar użytkownika

KarolS1988 pisze:
jaki widzisz problem ? przecież możesz zgodzić się na tą wycenę i zostawić auto sobie bo jest taka możliwość że wykupujesz je za te 3500 zł czyli dają tylko 3500 zł z ubezpieczenia i tyle

Problem widzę taki, że dbam o swój samochód i chcę go zreperować tak jak na to zasługuję. Sam pas tylny i zderzak kosztują więcej niż ich wycena...

weteran
Awatar użytkownika

myślałem że chodzi ci o to że chcą ci go skasować, więc zostaje rzeczoznawca (tutaj przydał by się cennik takich aut w DE bo u nas o tym pojęcia za bardzo nie mają) do tego wydaje mi się że spróbować warto napisać do rzecznika praw ubezpieczonych czy jakoś tak, pisali że niejednokrotnie samo pismo do niego skutkowało już jakimś postępem w sprawie.

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

weteran

Jajoski pisze:
Moi drodzy co robić? Koszt naprawy wiliczyli mi na 7000, a wartość samochodu na 3500. Parę lat temu za skodę całkowitą dostałem 6000 mimo, że samochód był w dużo gorszym stanie.
Moje auto jest naprawde w koncertowym stanie.
Co mam robić?

W tym roku miałem dwie szkody, na dwóch różnych samochodach, i w różnych ubezpieczalniach, także wiem co Cię czeka.
Nie wiem jakie masz szkody, ale zapewne zrobili Ci wycenę licząc na to, że weźmiesz 3,5k, bo usterki usuniesz częściami używanymi i zamiennikami za ~2-2500 PLN.
Możesz zakwestionować wycenę pojazu, zażądać rzeczywistej wyceny przez niezależnego rzeczoznawcę, która (jeśli auto jest jak piszesz w dobrym stanie) będzie wyższa niż przedstawiony przez TU koszt naprawy. Wtedy mają Ci wypłacić te 7 tysięcy. Tyle teoria, a w rzeczywistości ma się to róznie. Mnie w jednej ze szkód wyliczyli wartość pojazu 6800, koszt naprawy ca. 6000 w ASO, urealniony 4700, a wg kosztorysu Audatex ok 3000PLN.
Oczywiście zakwestionowałem szkodę całkowitą, bo nie ma zasadności skoro koszt naprawy był niższy niż wartość pojazdu i zażądałem wypłaty sumy równej pełnemu kosztowi przywrócenia pojazdu do poprzedniego stanu. I wtedy ubezpieczyciel ustalił kwotę odszkodowania na tą wyliczoną przez siebie, czyli ok 3000PLN. Żadne odwołania nie odniosły skutku. Tzn Allianz uznał moje racje, i jezeli przedstawię rachunki za naprawę, które przewyższą przyznane mi odszkodowanie, pokryją różnicę między kosztem naprawy a wysokością odszkodowania (oczywiście do wartości pojazu). Argumenty, że nie mam obowiązku naprawy i mogę swoje auto wkopać w ogródku, za to TU ma OBOWIĄZEK pełnej rekompensaty poniesionej szkody, nie przyniosły efektu.
Tak więc jeśli auto wycenią Ci na np 10000PLN, to wątpię aby wypłacili Ci te 7000 - wówczas przedstawią jakieś inne wyliczenie naprawy, bo teraz użyli najdroższych części, a jak przyjdzie do wypłaty użyją zamienników i kwota ta znacznie spadnie. Pewnie w okolice tych 3,5tys. PLN [zlosnik] .

W Twoim przypadku wszystko zależy od tego, co chcesz ugrać - jak liczysz na wysokie, rzeczywiste odszkodowanie w gotówce, to zapomnij. Ale jeśli chcesz naprawić porządnie samochód, to nie powinieneś mieć problemów. Po pierwsze i najważniejsze - uzyskać rzetelną wycenę pojazdu przed uszkodzeniem (żeby uniknąć szkody całkowitej), a później możesz naprawiać samochód gdzie chcesz, jak chcesz i czym chcesz - przedstawiasz rachunki albo robisz bezgotówkowo do wartości jaką ustali rzeczoznawca. Z ASO dałbym sobie spokój, bo oni to zrobią oczywiście bardzo chętnie, tyle że naprawa w MB zapewne znacznie przywyższy wartość pojazdu, i różnicę ASO wyegzekwuje od Ciebie (bo ubezpieczyciel zgodnie z prawem płaci za naprawę tylko do wysokości wartości pojazdu).

swój chłop
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Jajoski pisze:
W Twoim przypadku wszystko zależy od tego, co chcesz ugrać - jak liczysz na wysokie, rzeczywiste odszkodowanie w gotówce, to zapomnij. Ale jeśli chcesz naprawić porządnie samochód, to nie powinieneś mieć problemów. Po pierwsze i najważniejsze - uzyskać rzetelną wycenę pojazdu przed uszkodzeniem (żeby uniknąć szkody całkowitej), a później możesz naprawiać samochód gdzie chcesz, jak chcesz i czym chcesz - przedstawiasz rachunki albo robisz bezgotówkowo do wartości jaką ustali rzeczoznawca. Z ASO dałbym sobie spokój, bo oni to zrobią oczywiście bardzo chętnie, tyle że naprawa w MB zapewne znacznie przywyższy wartość pojazdu, i różnicę ASO wyegzekwuje od Ciebie (bo ubezpieczyciel zgodnie z prawem płaci za naprawę tylko do wysokości wartości pojazdu).

No to mnie pocieszyłeś, ja chcę zrobić oczywiście porządną naprawę, może nic mi nie zostać kasy, ale ma być na oryginalnych częściach. Czy mogę bezgotówkowo załatwić przed dwie firmy? Bo blacharza mam swojego sprawdzonego, a części wiadomo z ASO?
Czy brać rzeczoznawcę z PZM czy z Dekry, oni mogą mieć wyceny z Niemiec, jeśli to w ogóle ma jakieś znaczenie?
Dzięki za czas poświęcony na odpowiedz :)

Ostatnio zmieniony wt sie 31, 2010 9:37 pm przez Jajoski, łącznie zmieniany 1 raz.

weteran

Jajoski pisze:
Czy mogę bezgotówkowo załatwić przed dwie firmy? Bo blacharza mam swojego sprawdzonego, a części wiadomo z ASO?

Rachunki za części (obojętnie - ASO, sraso, InterCars czy sklep u Wiesia) + rachunek za naprawę od blacharza przedstawiasz ubezpieczycielowi i zwraca bez szemrania, ale tak jak pisałem - pod warunkiem ze suma części + robocizna nie przekroczy ustalonej wartości pojazdu (dlatego tak ważne jest ustalenie jak największej wartość pojazdu przed jego uszkodzeniem). No i oczywiście zakres naprawy i wymieniane części muszą być zaakceptowane przez TU przed dokonaniem naprawy (to akurat zrozumiałe - TU musi mieć pewność czy nie naprawiasz czegoś przy okazji, nie będącego wynikiem poniesionej szkody - krótko mówiąc, czy nie chcesz oszukać oszusta). Ubezpieczyciel może też zażyczyć sobie udostepnienia pojazdu do oględzin po dokonaniu naprawy.

Możesz też zrobić to bezgotówkowo przez swojego blacharza - on kupuje części i bierze faktury na swoja firmę, a Tobie (czyli w rzeczywistości ubezpieczycielowi) przedstawia rachunek za naprawę, która uwzglednai w sobie zsumowane koszty części i robocizny. Wtedy na żądanie TU on przedstawia ubezpieczycielowi wszelkie rachunki.

Ostatnio zmieniony wt sie 31, 2010 6:36 pm przez wojz, łącznie zmieniany 1 raz.

swój chłop
Awatar użytkownika

No oni już ustalili zakres naprawy i naprawdę jestem z tego bardzo zadowolony [zlosnik]
Tylko pozostaje teraz ustalenie wartości pojazdu?
Ponawiam pytanie PZM czy Dekra?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00