MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 4:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

witajcie

przeszukałem forum ale odpowiedzi znalazłem bardzo wiele i żadna nie do tego konkretnego motoru więc powiem w czym problem:

1. Silnik ( SL 280 76r. ) pracuje dobrze ale tylko jak jest zimny... jak złapie temperaturę na wolnych obrotach .. gaśnie. ktoś ma jakiś pomysł?

i teraz drobnica:
2. Kolejna sprawa - czy ktoś dysponuje schematem instalacji elektrycznej oraz deski rozdzielczej tego auta? przede wszystkim chodzi mi o układ wentylacyjny ( bez klimy ) oraz cały blok z licznikami - gdzie co i jak.

3. no i trzecia, ostatnia - udało się komuś z was bezinwazyjnie - nie zdejmując drzwi - odkręcić klamkę? nie chcę robić od razu wielkich manewrów jeśli odkręcenie jest mimo wszystko możliwe w łatwiejszy sposób.

I przy okazji chodź to nie ten dział - witam wszystkich forumowiczów, bardzo się cieszę, że grono MBmaniaków jest tak liczne i aktywne [zlosnikok] postaram się wspierać naszą małą społeczność jak to tylko możliwe! [zlosnikok]

swój chłop

Witaj,

Miałem identyczny problem. Rozgrzane auto gasło, na wolnych obrotach bardzo nierówno chodziło. Pomogła regulacja układu wtryskowego KE-JETRONIC ( z tego co pamiętam, bo trochę czasu temu to już było).
Robione to było u nich : http://www.jetronik.pl/

Pozdrawiam

kombatant
Awatar użytkownika

sheppre pisze:
1. Silnik ( SL 280 76r. ) pracuje dobrze ale tylko jak jest zimny... jak złapie temperaturę na wolnych obrotach .. gaśnie. ktoś ma jakiś pomysł?

i teraz drobnica:
2. Kolejna sprawa - czy ktoś dysponuje schematem instalacji elektrycznej oraz deski rozdzielczej tego auta? przede wszystkim chodzi mi o układ wentylacyjny ( bez klimy ) oraz cały blok z licznikami - gdzie co i jak.

3. no i trzecia, ostatnia - udało się komuś z was bezinwazyjnie - nie zdejmując drzwi - odkręcić klamkę? nie chcę robić od razu wielkich manewrów jeśli odkręcenie jest mimo wszystko możliwe w łatwiejszy sposób.

Ad 1) Przeważnie przy takich objawach zepsuty jest regulator ciśnienia paliwa. Upierdliwa sprawa, bo nowy kosztuje fortunę a używki nie ma jak sprawdzić dopóki nie założysz. Ale zanim zaczniesz kopać aż tak głęboko zastanów się nad tym co kolega wyżej pisał (choć nie bardzo wiem co tam można regulować? )
Ad 2) Ja dysponuję, jednak nie mam jak Ci wysłać. Generalnie wszystko jest w książce Haynes'a (http://www.haynes.com/repairmanuals/mer ... enz/450slc) Polecam zakupić jeżeli już masz takie auto, sporo upraszcza ta wiedza ;-) Niestety nie wydana po polsku, jeśli twój angielski jest słaby, to do kompletu dokup techniczny słownik ANG-POL-ANG i też dasz radę.
Ad 3) Oczywiście że się da (skutki, nie posiadania Haynes'a do swojego auta [zlosnik] ). Otwórz drzwi. Od czoła, (tam gdzie jest zatrzask) jest jedna śruba na wysokości klamki, odkręcasz, ciągniesz za klamkę i po temacie ;-)
(mam nadzieję że nie popaprałem czegoś bo robiłem to ostatnio w kilku autach)

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00