MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 1:35 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

witam;
Może ktoś z was forumowicze wie ile litrów oleju powinno się wlac do takiej skrzyni biegów(mój merc rocznik 1978, automat,silnik M110 benzyna na gaźniku 280 s) po wymianie starego oleju i filtra?
z góry dziękuje za każdą wskazówkę i pozdrawiam serdecznie!!!

postmajtek

witam;
Znalazłem informacje ,że potrzeba wlać 4 litry ATF'u.
Wie ktoś może jak "reguluje" się modulator w takich starych skrzyniach, biegi coś mi za długo przeciągają zanim zmieni się np. z 1 na 2 lub z 2 na 3. Filtr mam wymieniony, olej w normie ale chyba ten modulator jest walnięty, wie ktoś może co by można było z tym fantem zrobić, aha i czy w aso po numerze vin dostane taki nowy modulator, miał ktoś może z was kiedyś podobny problem... ? z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie za każde info.

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Oleju wchodzi na pewno więcej, o co najmniej 2-3 litry.
Spuszczałeś olej z konwertera?
Co znaczy, że przeciąga? Ślizga się czy kręci za wysoko i dopiero zmienia?

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

swój chłop

czesc

wymieniałem jakis czas temu, weszło 6 - 6,5 litra, dokładnie nie pamiętam

pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

leebruce pisze:
witam;
Znalazłem informacje ,że potrzeba wlać 4 litry ATF'u.
[...]
co by można było z tym fantem zrobić, aha i czy w aso po numerze vin dostane taki nowy modulator, miał ktoś może z was kiedyś podobny problem... ? z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie za każde info.

Ale zaraz zaraz... Akurat w MB, w odróżnieniu od innych aut, można sobie samemu wymienić olej w skrzyni właściwie na full - czyli spuścić go i ze skrzyni i z konwertera. To oczywiście ten sam olej, tylko w większości aut daje się spuścić tylko ze skrzyni, czyli nie cały. Więc jak już wymieniać, to całość. Inaczej jest to tylko rozcieńczanie nowym starego :)

Sposób w jaki skrzynia reaguje i zmienia biegi można regulować skracając/wydłużając
dźwigienki wychodzące ze skrzyni i podłączone do dźwigienek łączących pedał gazu
z przepustnicą. Ja mam M110 ale z k-jetem i nie wiem na ile kombinacja różni się
od wersji gaźnikowej.
Jeśli masz taki pręt idący w poprzek nad głowicą na drugą stronę silnika od mechanizmu przepustnicy, to on jest przyczepiony do dźwigienek idących w dół/tył silnika do skrzyni.
Pręt ma regulację, można go rozsuwać lub wysuwać. W ten sposób zmienia się zakres obrotów, przy których zmieniane są biegi (czyli zależnie od stopnia wciśniętego gazu zmieniają się wcześniej lub później).
Czy podczas jazdy na "S" skrzynia zmieni biegi później? Auto jeździ dynamiczniej i ciągnie do wyższych obrotów? Tak powinno być.

Ta skrzynia ma 4 biegi, ale rusza z dwójki. Chyba, że wdepniesz startując pedał w podłogę, wciskając przycisk kick-down, lub ruszasz na L. Wtedy rusza z jedynki.
Z kolei na S chodzi nie wrzuca na 4 bieg, ale za to ciągnie na biegach "do oporu" - jak ma namalowane na prędkościomierzu.
Dzięki czemu masz "dwa auta w jednym" - na D dostojne limo, na S całkiem niezły zapierdzielacz (ale wciągający wszystko, co ma w baku).

Gab

------
Drive It Like You Hate It - stara reklama Amazona

postmajtek
Awatar użytkownika

witam
podczepie się pod temat czeka mnie wymiana oleju w moje 116 2.8 na gażniku 156KM jaki olej wlać chodzi mi o to czy warto jakiś inny poza oryginalnym mercedesa proszę o info jaki dokładnie ma być jakiś numer lub dokładnie marka jeśli warto inny niż mercedesa
pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00