MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 1:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
nowy

witajcie. mam merca 123 z 79 roku. oryginalnie byl z silnikiem 200d ze skrzynia 4biegowa. zmienilem w nim silnik na 300d ze skrzynia 5 biegowa. mam pytanie co do mostu. most zostawilem w nim oryginalny. jaka by byla roznica w jezdzie jesli bym zalozyl most tez od 300d. warto sie bawic w to czy raczej nie warto ? czekam na wasze opinie na ten temat :) dobrze jesli by byly potwierdzone jakimis doswiadczeniami 8)

postmajtek

lepiej zmień ;)
ponieważ 200D posiada 55KM 4 cyl
ponieważ 300D posiada 88KM 5 cyl z wiekszym Nm

Efekt bedzie taki, Szybki speed Czyli Przyspieszenie, a mniejszy max speed czyli nie osiagniesz maksymalnej predkosci,
Po polski na moscie od 200D bedziesz szybko przyspieszał ale zato nie osiagniesz np 160km, h nie wspominajac juz o przeklamaniu licznika

Rada! sam pzrerabialem zmieniajac 240D automat na 300D automat.

Musialem przelozyc tak !
- przednie zawieszenie silnik jest duzo ciezszy,
-zmienic skrzynie od 240D dawala szybki start a podczas duzych predkosci wyla strasznie,
- zmienic most aby uzyskac pełnie radosci z jazdy do 140km/h
-Licznik do 180km/h
-przekażnik swiec na 5 swiec zarowych,
-dokladajac chlodnice oleju

Podsumowojac, 240D w automacie spalalo mi 8 l trasa 9-10l miasto a 300D w trasie do 140km/h 9l pow to zalezy od Buta potrafi i z 13l ;] a w miescie z kick downem mocne starty, grzanie w zimie nigdy nie przekroczyło 11l. a moc nie porównywalna do 240d

W 240D jest tylko Dobry start a dalej mieknie, a w 300d mozna juz pokazac ze Stary Misio Potrafi po walczyc ! :)

Nie Wspominajac juz o teraźniejszej 250 te 140 koników Potrafi zaskoczyc nie jednego posiadacza BMW, a Na klapie Specjalnie Pod pikusia mam zalozone 200D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00