MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 1:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam!
Korzystając z okazji, iż mój pojazd jest u blacharza mam kilka pytań.
Fotel kierowcy ma połamane sprężyny. Wyczytałem, że wymiana to ok. godzinka i nie ma z tym problemu. Posiadam jednak komplet foteli z w126 i pytanie brzmi: Czy siedziska z 123/126 są zbliżone na tyle, aby tylko podmienic tapicerkę siedziska i po tego przykręcic oparcie z beczki? I czy nie będzie to obciach, wioska itd ? :)

Kolejną zagadką są osłony przegubów na półosiach. Czy os strony mostu i koła są one identyczne czy zachodzą jakieś różnice w np. rozmiarze?

Następne pytanie brzmi. Jak po wymianie podłogi i naprawie podłużnic zakonserwowac podwozie?
Podkład poliwinylowy, masa na łączenia i baranek elastyczny?

Z góry dziękuję.
Maciek

wiarus junior
Awatar użytkownika

Podstawa to bardzo dokładne oczyszczenie miejsc spawanych z resztek zgorzeliny i ewentualnej rdzy (świeże spawy potrafią zardzewieć już po kilku godzinach) Następnie wypełniamy dokładnie szczeliny podkładem antykorozyjnym. Farba powinna być dość rzadka, aby dobrze wciekała do wewnątrz, ja używałem sprayu cynkowego, spray ma tę zaletę, że można nim prysnąć od wewnątrz przez otwory w podłużnicach i progach) Baranek zawiera agresywne rozpuszczalniki, dlatego farba na którą go kładziemy musi być całkowicie związana bo może puchnąć i się łuszczyć (dobrze zrobić próbę na kawałku blachy pomalowanej takim samym podkładem) Najpierw kładziemy cienką warstwę baranka a następną dopiero po całkowitym jej wyschnięciu. Na koniec natryskujemy wnętrze podłużnic, progów i podłogę od wewnątrz preparatem woskowym .

swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 2356714
Wypowiem się tylko co do osłon przegubów, u mnie były robione i kupowałem 4 zestawy, 4 sztuki identyczne tj. Febi nr części 8460 (kompletny zestaw z puszkami na przeguby, osłonami gumowymi, smarem, i zapinkami), znakiem tego na każdy przegub idzie to samo. Tutaj: http://www.czesci.4cars.pl/samochodowe/ ... gubu,0.php
masz jakby porównanie tych osłon, wszędzie chyba piszą od "strony koła", ale nie ma co na to patrzeć w tym wypadku, widać każdy pisze co chce.

postmajtek
Awatar użytkownika

Dziękuję za odpowiedzi. Gumy zakupiłem, niedługo będą wymienione.
Znajdzie się może ktoś kto doradzi jednak w sprawie siedzenia?
Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00