MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 2:26 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam mam problem od soboty w mojej nowej niuni w123 200d po przeredukowaniu z 3 na 2 pojawily sie dziwne stuki i wystepuja tylko na wysokich obrotach ,na postoju gdy zapiety jest bieg i puszcza sie sprzeglo tez jest stuk i pod czas jazdy przy szybszej zmianie biegu tj szybkim puszczeniu i dodaniu gazu wystepuje stuk teraz doszlo stukanie z tylniego prawego kola na wysokich obrotach chalas jak by sie jechalo na pustym kole po odjeciu gazu po chwili chalas ustaje jak obroty sie zmniejsza oraz nie wystepuja przy delikatnym operowaniu gazem i niskim kreceniu motoru co w 2 litrowym dizlu sprawia ze jazda z i tak powolnej staje sie uciazliwa dzisiaj wziolem go na kanal jak jest kolo w gorze to jest wyczuwalny minimalny luz 1-1,5mm jak sie trzyma kolo od gory i dolu i szarpie dodatkowo prawa polos idzie kawaleczek obrucic jedna reka jak jest na biegu lewa ledwo drgnie gdy proboje sie krecic dwoma rekoma i chalas jest bardziej slyszalny od strony kola nie mostu ... co to moze byc bo auto musi jezdzic ,to jest moje pierwsze auto z tylnim napedem a nie mam siana teraz na wymiane calego ukladu przeniesienia napedu :(

wiarus junior
Awatar użytkownika

No! To wygląda całkiem jakby Stanisław Młodożeniec kupił beczkę i zalogował się na forum...

postmajtek

McCoy no zgadza sie jestem mlody i od konca tamtego roku na forum lecz nie udzielalem sie bo o tych autach nie mam zbyt pojecia staralem sie przejzec maksymalna ilosc materialow na przyszlosc a beczunia nie sluzy mi do jakis szalenstw raczej do weekendowych przejzadzek i lansu po miescie bo nawet i z tym silnikiem nie dalo by sie zapewne zbyt poszalec a i glupio jakos tak takim klasykiem szalec, do szalenia mam drugie autko (fiata Tipo ktory dzielnie znosi wszelkie katowania juz od 2 lat) a stuki pojawily sie troche z mijego lenistwa gdyz zamiast przychamowac przeredukowalem i pozniej zauwazylem ze wlasnie na wyzszych obrotach jest odglos jak by kolo przebite bylo ,wczesniej byly tylko stuki podczas szybszego dodawania i odejmowania gazu ale zimno bylo i nie bylo checi zeby wejsc pod nia i zobaczyc co jest przyczyna tych stukow

wiarus junior
Awatar użytkownika

Miałem delikatne stuknięcia przy puszczaniu gazu i przy dodawaniu. Przy okazji wizyty w warsztacie na hamulce zlikwidowali mi jakieś luzy na tylnej osi. Nie wnikałem w szczegóły bo nic mi za to nie policzyli.
Może to jakaś prosta regulacja - podjedź do warsztatu.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Sprawdź mocowanie tłumika i czy rura nie leży zbyt blisko belki zawieszenia. Obejrzyj też stabilizator i przeguby oraz łożysko wału.

postmajtek

PanKot od kupienia auta mialem to samo przy puszczeniu gazu i dodaniu wiecej gazu slychac bylo stuk i lekkie szarpniecie teraz doszlo stukanie z prawej tylniej strony przy kole ,stabilizator en plastikowy przy kole jest dobry brak luzu ,nie jest to dzwiek od rury wydechowej ,przeguby maja dobre manszety (gumy) nie wyciagalem z zwrotnic lozysko walu w ktorym miejscu dokladnie jest ?to po srodku auta co wal sie na tym wspiera ? moge wal uniesc do gory lezy jak by na jakims kawalku gumy (tak być powinno ?) ,sprawdzalem ze znajomym oboje nieststy nie znamy sie na mercedesach ale on siedzial w aucie ja w kanale i gdy chcial ruszac lekko (przednie kola zblokowane klockiem) to slychac stuk przy kole prawym z domyslu stawiam na przegob ale chce zasiegnac waszej porady

wiarus junior
Awatar użytkownika

Łożysko wału jest mniej więcej w połowie jego długości, obok przegubu. Jest osadzone w gumowym kołnierzu, przykręconym do tunelu. Kołnierz jest elastyczny i pozwala na pewien ruch wału , lecz wał powinien leżeć mniej więcej w jego środku. Jeżeli opada w dół to guma jest zużyta i trzeba wymienić całą podporę. Co do stukania od strony prawego koła, to ja bym stawiał na nadmierny luz na przegubach półosi, ale jeszcze tego nie przerabiałem więc może ktoś o większym doświadczeniu ci coś poradzi. A jak silentbloki wahacza? Może guma popękana i się luz zrobił?

postmajtek

teraz patrzylem na allegro i ta podpora walu to w fotmie lozyska jest u mnie czegos takiego nie ma to chyba ktos cos tam juz grzebal mozliwe ze przed sprzedaza ,wahacz z wstepnych ogledzin jeszcze dobry nie mialem breszki zeby go dobrze wymeczyc ale to zrobie tez wydaje mi sie ze to moze byc przegob ale poprzednie auta to przednia os a tam jak przegob siada to strzela przy skreconym kole pozniej na prostym tez a tu takie mocne efekty od razu po redukcji z 3 na 2 i stuka przy wyzszych obrotach i jak sie chce zeby auto szybciej jechalo jesli gaz tylko sie muska to stuki ustaja no nic widze podpora walu do wymiany i nie wiem czy wymienia sie sam przegob wchodzacy w kolo czy cala poloske z przegubem i krzyzakiem czy co tam w tylni most wchodzi

postmajtek

Jeszcze takie pytanko jakiej firmy najlepiej kupowac podpore wału ? albo oryginal albo jakis b.dobry zamiennik ?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00