Witam wszystko zaczęło się jakieś dwa lata temu, na allegro zobaczyłem w109 3.5 bez silnika. Wsiadłem w auto pojechałem pod Wrocław i po paru dniach auto było już u mnie. Chromy ok błotniki, maska, zawieszenie 4. Auto było z Francji Brakowało mi silnika, w tamtym roku znów na allegro tym razem w Bielsko-Białej była 108 z silnikiem jakiego potrzebowałem rozmowa z panem wyglądała tak '' Nie obchodzi mnie jaka jest blacha tylko czy silnik odpala'' No cóż sam wjechał na lawetę
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Jako że apetyt rośnie w miarę jedzenia w zeszłym roku widziałem chyba każdą w109 wystawioną ma allegro, aż trafiłem do pana Mirka z Mińska Mazowieckiego stały u niego dwie jedna szara wygląda względnie ale tylko na zdjęciach i biała. Pierwsza wizyta wbiła mi tylko dużego klina a może jednak M100?
Po przeliczeniu funduszy sprzedaży 108 znów jechałem po mercedesa
Tu już auto na lawecie
Auto jest z 1969 przyjechało z Kalifornii poza kolorem wszystko się zgadza w oryginale był:
291 h dark olive green (T) (from 01.01.1965 up to 31.12.1972)
Do auta mam komplet uszczelek do drzwi, szyb, bagażnika, więc kilka tyś jest w kieszeni.
Auta nie udało nam się odpalić na miejscu choć miało już ochotę Dopiero w domu po wymianie przewodów, (paczka ze stanów przed świętami szła 8 dni)(jedna wysłana przed świetami pocztą jeszcze do mnie nie doszła), świec, filtra oleju i samego oleju. Widać że auto było kilka razy odpalane bez sukcesu, w skrzyni korbowej było około 15l benzyny zmieszanej z olejem jakie było masze zdziwienie z bratem gdy pojemnik na olej który naszykowaliśmy napełnił się po 5s

Reszta poszła w kanał. Przewody były tak stare że nie chciały wyjść z kopułki 3 trzeba było rozwiercać. W końcu nadeszła ta chwila pomyślałem sobie że może pokręci parę razy żeby sprawdzić czy jest ciśnienie oleju, za trzecim obrotem rozrusznika obudził się ze snu. Szczęki nam opadły z wrażenia jak to czterdziestoletni silnik odpala sobie jak by nigdy nic
Silnik pracuje równo jest cichy na wolnych obrotach, po dodaniu gazu na twarzy pojawia się dziwny uśmiech

Auto tymczasowo garażowane jest u mojego brata, garaż połączony jest z domem, moja bratowa skarżyła się że auto nie jest głośne tylko wszystko w domu się drży
Co ciekawe w aucie wszystko prócz pneumatycznego zawieszenia jest sprawne to co nie działało zostało naprawione w tradycyjny sposób czyli wymianą bezpiecznika
W najbliższym czasie spróbuje dodać kilka zdjęć jak tylko wygram nierówną walkę z aparatem