Witam Kolegów Może zadam durne pytanie ale czy jest jakaś literatura albo jakieś dane serwisowe, które podają wartości prędkości obrotowej silnika dmuchawy przy maksymalnym napięciu (12V). Problem mam taki, ze w moim klimatronicu przy ustawieniu dmuchawy na max, podmuch powietrza jest taki jakiś niemrawy. Pamiętam, jak miałem zwykłą dmuchawę, bez klimatyzacji, to przy ustawieniu nadmuchu na maxa urywało głowę. Poza tym wydaje mi się, że mój silnik dość ciężko chodzi, tak jakby łożyska się zacierały. Nie mam pojęcia jak lekko powinien chodzić nowy silnik ale wydaje mi się, że u mnie chodzi ciężko. Problem z wydajnością dmuchawy pojawił się po nabiciu i uruchomieniu układu klimatyzacji. Przypomnę, że układ przerobiłem na nowy gaz, wymieniając wszystkie jego elementy na nowe, łącznie z wężami. Skraplacz (chłodnica) też jest nowy i pochodzi z W140. Układ jest na tyle wydajny, że przy ustawieniu na maksymalne chłodzenie zamarza parownik. Jest to spowodowane niedostateczną ilością powietrza przedmuchanego przez parownik. Jak wiadomo w parowniku rozpręża się gaz i to powoduje jego ochłodzenie. Jednak powietrze nadmuchiwane przez wentylator dmuchawy powinno parownik ogrzewać i nie powinno być efektu zamarzania parownika. Więc teraz mam dylemat, co zrobić z silnikiem dmuchawy, żeby dmuchał lepiej, szybciej się kręcił itd. Czy regeneracja silnika, przewinięcie wystarczy? Pozdrawiam
_________________ W140 600SEL W123 280 CE M119 W123 280 E - do remontu, nowe serce już jest!! :) W116 450 SE - Babcia R129 300SL-24 W212 350 CDI ExW124 220TE EX W210 290 TD -wierny jak stary pies EX W124 320 TE
|