Witam Wszystkich
Poniżej krótka relacja z wyprawy, którą zorganizowałem po Polsce południowo-wschodniej i przejechałem w terminie 30 czerwiec – 3 lipiec.
Oczywiście nie równa się do tej vpiqs-ej. Chciałem się z Wami podzielić wrażeniami i zdjęciami, a może jeżeli ktoś się będzie wybierał w te rejony będzie mógł użyć trasy jako gotowca – polecam. A oto jak wyglądała:
Wyruszamy z
Warszawy o godz. 8. Dojazd o 11,30 do
Sandomierza i zwiedzanie miasto: dawna synagoga, kamienica Oleśnickich, Podziemna Trasa Turystyczna, Ratusz, Brama Opatowska, Zamek, Katedra no i rynek oczywiście. Potem obiadek - restauracja Kasztelanka i wyjazd około 14,30.
Następnie dojazd do
Leżajska i zwiedzanie”
• Bazylika pw. Zwiastowania NMP
• Muzeum browarnictwa
• Zespół zabytkowej zabudowy w śródmieściu
Najciekawsze jak dla mnie muzeum browarnictwa. W ramach biletu dostaje się browarka.
Dalej jedziemy do
Łańcuta gdzie zwiedzamy przepiękny Zamek i rynek. Śpimy w Łańcucie w hotelu Sezam – ok. ale bez szaleństw. Jeśli chodzi o jedzenie to tylko nie na rynku. Polecam Pub Kamienica. Przytulne wnętrze i bardzo dobre jedzenie.
Z Łańcuta wyjeżdżamy o 9 rano i jedziemy do
Zespołu Pałacowego w Krasiczynie. Dla mnie chyba jedna z lepszych atrakcji całego wyjazdu – zobaczycie na zdjęciach. Dalej jedziemy do
Przemyśla, który mnie osobiście zachwycił. W Przemyślu zwiedzamy: Zamek, Archikatedra rzymskokatolicka, Archikatedra grekokatolicka, Rynek i kamienice, Gmach Urzędu Miejskiego, Mury Miejskie i inne na rynku. Jeśli chodzi o restauracje to zdecydowanie polecam Wyrwigrosz i pierogi ruskie.
Po południu wyjeżdżamy z Przemyśla do
Zamościa gdzie śpimy w hotelu Jubilat. Może być. Z tej samej firmy była Renesans blisko rynku, ale cały zajęty. W Zamościu trochę padało, może dlatego nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia, ale pochodziliśmy po rynku i okolicach.
Rano wyjeżdżamy do
Janowa Podlaskiego, zwiedzamy stadninę jemy przepyszny obiad na jej terenie oraz samo miasto z około 100 letnią stacją benzynową.
Śpimy w pięknym dworku nad Bugiem tuż pod Janowem –polecam !!!
A w niedzielę rano leniuchowanie i powrót do Warszawy.
Mam nadzieję, że choć trochę zainspirowałem Was do tej trasy. Ja już mam w głowie kolejne…
http://img819.imageshack.us/slideshow/w ... az452m.jpg