Niedawno wymieniałem prawy mechanizm tyłu i czyściłem lewy: • wyjmujesz kanapę dół, potem góra (góra trzy śruby na dolnej krawędzi), • zdejmujesz boczki słupków (każdy jedna śruba, trzy zatrzaski), • zdejmujesz korbki, • zdejmujesz listwy przy drzwiach oraz chromowaną zaślepkę, • odkręcasz chromowaną listwę zewnętrzną (wkręt pod zaślepką), • wyjmujesz listwę z uszczelką, od strony zewnętrznej, • zdejmujesz boczek tapicerki, • odkręcasz dwie blachy i oglądasz co w środku, • odkręcasz listwę z uszczelką od wewnątrz (dwie śruby),
i wszystko widzisz jak na dłoni. Pozostaje: • odkręcenie mechanizmu (cztery śruby do karoserii i dwie do dolnej krawędzi szyby), niech odpadnie na dół, • odkręcenie dwóch prowadnic szyby (jedna mocowana nieporęcznie do dołu nadkola), • wyjęcie prowadnic i szyby, • wyjęcie mechanizmu – wychodzi tylko górą.
Generalnie przyczyną ciężkiego działania bywają prowadnice, które często są zalewane konserwacją – kąpiel w benzynie i smar teflonowy zwykle załatwia sprawę. U mnie jeden mechanizm zwyczajnie się pogiął. Sprawdź też luz – ponieważ jedna z prowadnic pracuje w plastikowym łożu, w drugiej zaś pracuje plastikowy trzpień.
Podczas skręcania sprawdź położenie grzebienia, mechanizmu jeśli nim kręciłeś. Musi być w tej pozycji w jakiej wyjmowałeś, inaczej szyba nie będzie chować się do końca. Sprawdź też czy dobrze włożyłeś spinki listew uszczelniających, tak by nie rysowały szyby. No i warto by ktoś podtrzymał szybę, coby nie opadła.
To wszystko co pamiętam, mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem.
Mnie zajęło niespełna 2 godziny spokojnej pracy na dwie strony.
_________________ C123 230CE C123 300CD C114 250CE C124 300CE
|