Witam,
Jest to mój pierwszy post na MB8 - zatem chciałem przywitać się z Wami.
Zwracam się do was z pytaniem na temat konkretnego modelu W107.
Chciałem potwierdzić parę informacji w związku z planowanym zakupem takiego samochodu. Do tej pory oglądałem wersje SLC 280, 380, 450. Jednak nigdy nie auto z silnikiem 5 litrowym.
Planuję zakup auta pozbawionego oryginalnego numeru VIN (sic) - jest to egzemplarz oczywiście legalny lecz z bardzo zagmatwaną przeszłością.
Ze względu na to muszę bardzo dokładnie ocenić - czy ta wersja jest rzeczywiście zgodna co do wyposażania, wyglądu z 450SLC 5.0 , prawdopodobnie pierwszy rok produkcji 1978.
Aby potwierdzić autentyczność potrzebuję znać wszelkie różnice co do aut 280, 350, 450 jak i późniejszych 500SLC i 380SLC
Fakty jakie znam:
1. Silnik aluminiowy - nietypowy bo 5025cm3 - numery silnik muszą zaczynać się od 117 960.
(ps. jakie oznaczenia maja silniki z 500SLC i późniejszych lat produkcji?)
2. Skrzynia 3 biegowa - bez możliwość wymuszenia biegu (3-2-1) jak w pozniejszyc "4" w 500SLC
3. Klapa bagażnika, maska i drzwi aluminiowe
4. Niski przedni zderzak oraz spojler tylnej klapy (w moim egzemplarzu brakuje spoilera klapy)
5. Zazwyczaj bogate wyposażenia
6.
Inne tylne wahacze - nowy typ - czy ktoś może mi podesłać zdjęcia obrazujące tą różnicę? 7. Oczywiście VIN zaczynający się na 107 026. Czy VIN był jeszcze oznaczany w innych bardziej ukrytych miejscach nadwozia?
Moje pytania:
1. Czy posiadając tylko numer bloku silnika - da się odszukać oryginalny VIN?
2. Po czym odróżnić silnik 5025cm3 od późniejszych stosowanych w 500SLC i późniejszych SEC?
3. Jak odróżnić skrzynię biegów i tylny most? Czy maja inne specyficzne typy/przełożenia tylko dla 450SLC 5.0?
4. Inne detale
Auto jest jeżdżące wiec mogę w nim sprawdzić co tylko chce - właściciel tez zdaje się nie ukrywać i nie maskować faktu że auto 20lat temu utraciło prawidłowy VIN.
PS. Auto kupuje dla siebie i nie liczę na "inwestycje" tylko przyjemność z jazdy i dobry stan techniczny. Cena jest "wielką okazją" - raczej w granicach przyzwoitej 350 - 450 SLC zagranicą.
Pozdrawiam
Maj już foty:
Niebieski jest 450SLC 5.0
Czerwone auto ma być wersja 450SLC 5.0 - to chce kupić 
W czerwonym - widzę inna pompę wody, obudowę alternatora, zbiornik płynu hamulcowego - jaki to może być silnik?