Witam,
Mam do Was prosbe:
Czy ktos z Was ma namiary gdzie mozna dostac lub ma do sprzedania zestaw naprawczy pompy podciśnienia do W123 240D. Chodzi mi o membrane i zaworki. Znalazlem w postach jak to wymienic (nawet link do fimu na YT.) ale nigdzie nie moge dostac tej membrany. Szukajac po necie dowiedzialem sie, ze Febi robi taki zestaw ale niestety moj mechanior sprawdzal to i nie ma nigdzie na stanach magazynowych.
Objawy mam takie, ze pomiar vakuometrem pokazuje niby normalna wartosc ale gaszenie cieplego silnika trwa dlugo (ok 2s po przekreceniu kluczyka w poz 0. Zimny gasnie szybciej). "Gaszak" pompy podmieniony i to samo wiec niby podcisnienie dobre ale pewnie wydajnosc pompy bardzo slaba.
Serwo hamulcow dziala, natomiast jak sie zacznie kilka, kilkunastokrotnie pompowac pedal hamulca i potem od razu probuje sie zgasic silnik to ten zgasnie dopiero po 10-15s wiec ewidentnie cus z podcisnieniem. Z racji tego, ze jedynie jedna rzecz je wytwarza czyli pompa podcisnienia, zaczalem kopac po naszym forum jak to naprawic. Dowiedzialem sie, ze ta pompe mozna uzdrowic.
Czy objawy wyzej opisane jednoznacznie wskazuja na dretwa vacu-pompe??? mieliscie tez takie objawy? bo chyba nie jest normalnym, ze po pompowaniu hamulcem gaszenie silnika trwa baaaardzo dlugo. Podobno wezyki sa szczelne (te idace do "gaszaka") - to byloby za proste
![[hihi]](./images/smilies/hihi.gif)
.
Czy zaaplikowanie zestawu naprawczego zalatwi sprawe? Mechanior nie chce tego rozbierac bez zestawu w zapasie bo sie boi, ze mu sie to rozsypie w rekach.
Prosze o opinie i namiary gdzie to mozna kurde zakupic.
Czy pompa vacuum jest taka sama w 1,2,3 serii? moj to drugoseryjny 240D
Wielkie dzieki z gory za okazana pomoc
Pozdrawiam
PS. Jeszcze raz przed chwila przekopalem posty i znalazlem, ze ktos z nas mial problemy z automatem, powodem byl zatkany trojnik na glownej rurce podcisnienia. Napisal on, ze podcisnienia starczalo na
regulacje swiatel, centralny. Przypomnialo mi sie, ze jak opuszczalem reflektory przednie to jeden opuszcza/podnosi sie bardzo szybko a drugi powooooli - czyli moze tam jest nieszczelnosc. Moze to jest trop czemu cieply motor wolno gasnie???
Co Wy na to?