witek-sec pisze:
Mialem taki gaznik w mojej W123 230 . Z tego co wiem jest to gaznik podcisnieniowy (mieszanka powietrze/paliwo zalezne od podcisnienia)
W przeciwienstwie do gaznikow opadowych, czyli "zwyklych", ktore, jak wiadomo, sa na nadcisnienie

witek-sec pisze:
Sprawdz jak pracuje i czy nie jest uszkodzona membrana.
Wszyscy "znawcy" zawsze od razu doradzaja sprawdzenie membrany a prawda jest taka, ze ona ulega uszkodzeniu bardzo rzadko - tam nie ma sie poprostu co popsuc.
witek-sec pisze:
Dbaj o olej ktory sie wlewa przez ten zolty korek , olej ten smaruje przepustnice/iglice.
Nastepna "dobra rada": o olej nie trzeba dbac bo on sie ani nie zuzywa ani, o ile membrana jest szczelna, go nie ubywa (a membrana wbrew wszystkim, ktorzy od razu podejrzewaja ja o nieszczelnosc, zwykle jednak jest szczelna

). Nie szkodzi oczywiscie sprawdzic poziom oleju ale on nie ma nic wspolnego z regulacja mieszanki na wolnych obrotach: olej wypelnia swego rodzaju amortyzator i sluzy tylko i wylacznie tlumieniu ruchow tloka a to z kolei zapobiega gwaltownemu wzbogaceniu mieszanki przy szybkim otwarciu przepustnicy. W kazdym razie definitywnie niczego nie smaruje.
Kubitus pisze:
Jak rozkręciłem olej był, wylałem całość i wlałem nowy ATF
Kolejny przesad dotyczacy Stromberga: amortyzator, o ktorym mowa wyzej, ma byc wypelniony zwyklym olejem silnikowym - ATF stosowany jest tylko w krajach o ostrym klimacie w zimie (takie sa zalecenia Mercedesa dla warsztatow i tak podaje fabryczna instrukcja obslugi). Moja teoria na temat przesadu z ATF jest taka, ze wiekszosc mechanikow pierwszy kontakt ze Strombergiem miala przy okazji naprawy samochodow marki Volvo (w tych samochodach Strombergi byly stosowane jako bodaj jedyne gazniki przez ponad 20 lat i tam najlatwiej je spotkac). Volvo, jak wiadomo, pochodzi ze Szwecji (przynajmniej pochodzilo w czasach gdy stosowano w nim Strombergi) a tam zimy bywaja ciezkie i w gaznikach dla Volvo faktycznie stosowano seryjnie ATF.
Wracajac jednak do problemu Kubitusa: sprawdz tloczek poruszajacy przeslone w urzadzeniu rozruchowym, lubi sie zatrzec i to zwykle w pozycji pelnego wzbogacania mieszanki. Ta duza mosiezna sruba pod komora plywakowa sluzy rzeczywiscie do regulacji mieszanki ale jezeli tloczek w urzadzeniu rozruchowym jest zatarty to zakres jej regulacji nie wystarczy zeby zubozyc mieszanke do rozsadnych granic. Tloczek jest widoczny po prawej stronie po odkreceniu pokrywy urzadzenia rozruchowego (to ta okragla pokrywa, do ktorej podlaczone sa przewody ukladu chlodzenia silnika). W M102 znajduje sie od strony sciany grodziowej i jest porzykrecona za posrednictwem pierscienia trzema srubami z lbem krzyzowym. Przed odkreceniem tej pokrywy zaznacz jej polozenie wzgledem korpusu.
Jezeli dlubales w membranie to zwroc rowniez uwage na to czy zmontowales ja prawidlowo (wypust w membranie musi trafic w wybranie w korpusie gaznika a otwor w tloku ma byc naprzeciw przepustnicy).