MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 7:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Mam następujące pytania:

1. Czy maska jest malowana od spodu?
2. Czy klapa bagażnika jest malowana od spodu?
3. Czy poniżej listew progowych idzie czarny baranek, czy pociągnięty pod kolor nadwozia?

Z góry dziękuję za odpowieź :)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Wookee pisze:
Mam następujące pytania:

1. Czy maska jest malowana od spodu?
2. Czy klapa bagażnika jest malowana od spodu?
3. Czy poniżej listew progowych idzie czarny baranek, czy pociągnięty pod kolor nadwozia?

Z góry dziękuję za odpowieź :)

Hej
Ad.1 Tak w kolorze lakieru a wzmocnienia na czarno.
Ad.2 Tak ale w czarnym macie.
Ad.3 Progi w baranku ale takim pod lakier.

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ad 2) U mnie jest na szaro ;-) i chyba tak była od nowości, ale nie mówie, że to orginalny kolor ;-)

Pozatym tak jak mówie Sebi

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dzięki. Znaczy się miałem inaczej na progach, ale to że Niemiec w nich grzebał, to wynikało z tego, co moi ze śridka wygrzebali [zlosnik]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
YES !!! [zlosnik]

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Patrzę na te galerie i patrzę i wychodzi mi, że wszystkie progi jednak były czarne, co nie zmienia faktu grzebania w nich przez Niemca blacharza-hobbystę [zlosnik]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Zanim Twój lakiernik weźmie się do pracy, sprawdź kody szarego i czarnego. Na niemieckich forach znajdziesz w archiwach nazwy odcieni lub ewentualnie proporcje mieszania podstawowych kolorów. Np. w W123 progi miały dwa różne odcienie szarego. Szary szaremu nie równy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Zanim Twój lakiernik weźmie się do pracy, sprawdź kody szarego i czarnego. Na niemieckich forach znajdziesz w archiwach nazwy odcieni lub ewentualnie proporcje mieszania podstawowych kolorów. Np. w W123 progi miały dwa różne odcienie szarego. Szary szaremu nie równy.

Jakiś moment temu, Laudan i Idzik odczytali mi pełną nazwę lakieru z tabliczki:
735 - astral silver metallic (from 01.01.1972 up to 31.12.1990, from 1994), tak że to akurat nie problem.
Na progi, pod listwy pójdzie czarny baranek czy inszy szuwaks, bo tak mają wszystkie 107 z galerii. Kodu pewnie na to żadnego i tak nie ma, a przynajmniej na moim

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Sprawa z 735 astral jest jasna. Chodziło mi właśnie o wnętrza klap, bagażnik, progi itd. i lakier, którego kodu na samochodzie nie odnajdziesz.

Jeśli polecisz przypadkowym baranem to będzie on albo pedalsko się świecił albo zmatowieje już po kilku miesiącach, aż do jasnoszarego. Stąd moja sugestia: dobry baran, który da się obrabiać + lakier w oryginalnym odcieniu. Jeśli nie chce ci się mieszać: mała pucha w DC to ok. 10 EUR.

Nie znam tak dobrze 107ki, ale na fotkach progi W123 też wyglądają na czarne więc wszyscy walą na czarno i to jeszcze bitexem za 9 zł pucha, ewentualnie w kolorze karoserii, co jest już szczytem. Jak już pisałem w rzeczywistości są szare. I chyba w żadnym modelu "czarne glanz" nie były.
Nawet w SLK. Wiem, bo mi ostatnio fajki przy takim spadły.

PS: Baran był pod listwami??

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Jeśli polecisz przypadkowym baranem to będzie on albo pedalsko się świecił albo zmatowieje już po kilku miesiącach, aż do jasnoszarego. Stąd moja sugestia: dobry baran, który da się obrabiać + lakier w oryginalnym odcieniu. Jeśli nie chce ci się mieszać: mała pucha w DC to ok. 10 EUR.

Nie znam tak dobrze 107ki, ale na fotkach progi W123 też wyglądają na czarne więc wszyscy walą na czarno i to jeszcze bitexem za 9 zł pucha, ewentualnie w kolorze karoserii, co jest już szczytem. Jak już pisałem w rzeczywistości są szare. I chyba w żadnym modelu "czarne glanz" nie były.
Nawet w SLK. Wiem, bo mi ostatnio fajki przy takim spadły.

PS: Baran był pod listwami??

Jak kupiłem, to było tam "czarno, matowo i grubo", ale to nic nie znaczy. "Baranka" użyłem jako skrótu do myślowego - nie lakier jak na górze, tylko gubsza osłona. Na pewno dopilnuję, żeby się nie świecił jak psu... Chociaz nie podejrzewam, abym musiał to tłumaczyć moim fachowcom "reanimatorom" [oczko]

Lakier w oryginaknym odcieniu? Tzn. jaki? Żebym miał choc blade pojęcie :-?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Oryginalny odcień dla W123 dla progów, wnętrza bagażnika i klapy nazywa się "Tiefdunkelgrau" dla aut do marca '82. Po tej dacie jest to: "Galinitgrau". Oba matowe.
Ten pierwszy można uzyskać mieszając podstawowe: Tiefschwarz z Reinweiss w proporcji 9:1

Ponieważ zmiany w kolorystyce i pojawianie się nowych odcieni nie zawsze idą w parze z premierami modeli, jest szansa, że będzie to ten pierwszy.

No oczywiście można powiedzieć, że jest to mało istotny drobiazg i dużą rolę gra tu wrażliwość oka, ale suma takich właśnie drobiazgów składa się na sensownie odrestaurowane auto. I o ile nie ma to większego znaczenia przy wymęczonym 200D z plastikowymi korkami od taniego wina musującego w progach, to przy 107ce warto, myślę, pobawić się, tym bardziej, że koszt jest żaden.

Jeśli to nie tajemnica, to zdradź, gdzie w Szczecinie jest warsztat, w którym nie trzeba wiele tłumaczyć wizażyście oddając mu wiekowe auto.
Ja mam z tym straszne problemy i przyzwyczaiłem się, że blacharz-lakiernik musi nakarmić dzieci ewentualnie utrzymać panienkę, więc moje odcienie progów są dla niego abstrakcją i wali baranem z beczki 10l, którą kupił tanio w hurtowni.

Ostatnio zmieniony sob cze 26, 2004 11:06 am przez _me: how_, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Daj jakiś namiar tel. na siebie, to jutro oddzwonię.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mam drobne pytanko: czy jak pójde kupić lakier (będe kupował Sikkensa) to jak powiem, że chce "Tiefdunkelgrau" to mnie zrozumieją, czy potrzebuje jakiś kod :roll: , tak samo jeśli chodzi o "zwykły" lakier, wystarczy podać Mercedesowski numer lakieru :roll:

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

To dobre pytanie, ale wszystko zależy od tego dokąd się wybierzesz i jakimi materiałami dysponuje mieszalnia.
Są kolesie, którzy pracują TYLKO na uniwersalnych wachlarzach, przykładają je do elementu i dobierają na oko. Wtedy efekt zależy od tego czy pan się wyspał, albo jak mocno zachmurzone tego dnia było niebo. Omijać z daleka. W katalogu, w części MB powinny figurować oba odcienie.

Jedyne sensowne wyjście to tak jak piszesz podać kod lub proporcje komponentów podstawowych. Wachlarze są poglądowe, ewentualnie jako ostatnia deska ratunku, gdy nie ma kodów.

Raz jeszcze:

Do 03.1982: Tiefdunkelgrau matt, kod: 7164, nr w DC jako spray: 000 986 67 33
Po tej dacie: Galinitgrau matt, kod: 7129, w DC: 000 986 86 33

A żeby było ciekawiej, to końcówka produkcji W123, niestety nie wiem jeszcze dokładnie od jakiej daty, pas pod przednim zderzakiem także miała w kolorze szarym.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00