damian pisze:
Termostat wg EPC znajduje się w bliskiej okolicy pompy wody.
Temperatura otwarcia termostatu w/g moich katalogów to 75' C. Sprawdzić go możesz w prosty sposób. Woda do gara, na kuchenkę, termometr do wody i obserwować kiedy termostat się otworzy.
Tak jak kolega wspomina możesz mieć zapowietrzony układ. Ale układ sam zapowietrzyc się nie może więc pytanie. Coś grzebałeś przy układzie chłodzenia?
Ja bym zrobił jedną rzecz - po prostu się przejechał autem i bacznie obserwował co się dzieje.
Aha. Masz wodę w układzie?? Jak tak to osobiście dam Ci po uszach jak się kiedyś spotkamy
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Błąd nr 1. Żadnej wody w chłodnicy - tylko i wyłącznie płyn + ewentualnie dodatek wody destylowanej.
No to Panowie chyba trafiliście

, wyciągałem ostatnio nagrzewnicę, nie sądziłem, że trzeba to odpowietrzać, myślałem, że samo sobie przepchnie

.
Co do przejechania się autem, to nie bardzo, bo nie mam ani siedzeń (mniejszy problem), ani blach i OC (większy problem).
Co do wody w chłodnicy, to na wielu rzeczach oszczędzam, ale napewno nie na płynach, olejach itp. Te mają być tylko i wyłącznie najlepsze

, lub prawie najlepsze

. W układzie jest jakiś bardzo drogi plyn do aluminiowych chłodnic (nie pamietam nazwy). Nie zmienia to faktu, że auto na wodzie też powinno móc jeździć, a 95 stopni dla wody to dużo za dużo.
Poradżcie mi jak to odpowietrzyć i jak sprawdzić, czy faktycznie dobrze to odpowietrzyłem. Byłbym też wdzięczny, jeśli napisałby mi ktoś z doświatdczeniem, z jaką temp. na wskaźniku ten silnik normalnie jeździ.