MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 12:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam, jestem tu nowy, ale już czuję fajny klikmacik :)

W poniedziałek mam zamiar stać się właścicielem Merca 123 240D z 81 roku. Mam takie pytania:
1. Instalacja klimatyzacji jest sprawą do zrobienia w samochodzie gdzie seryjnie jej nie było? Jeśli jest taka opcja to ile może mnie kosztować taki luksus?
2. Silnik ogólnie wygląda dobrze lecz na jego spodniej części jest warstwa zabrudzeń olejowych. Silnik trzyma ciśnienie 3 przy starcie po nagrzaniu spada do ok. 1,6. Pytanie czy to może oznaczać że silnik jest na wykończeniu? Przebieg 340.000km...

Z góry dziękuję i pozdrawiam
MERCBeginner

Tytuł: CD...
wiarus senior
Awatar użytkownika

jeśli wolno:

3. :) W tym modelu nie ma obrotomierza. Czy to oznacza, że właściciel zmieniał deskę rozdzielczą czy Mercedes z 81 240D tak został obdarowany?
Zegarek jest cool ;) ale obrotomierz bardziej byłby na miejscu (jak dla mnie)

4. Jak wygląda sprawa wymiany tylnego łożyska? Czy jest to naprawdę jakąś trudną spawą? Pytam bo dzwoniłem do mechanika (złota rączka) i powiedział mi że to bardziej złożona sprawa. Czy moglibyście przybliżyć mi nieco ten temat? Co jest takiego problematycznego. I chciałbym znać waszą opinię jakie łożyska najlepiej służą 123 :)

Jeszcze raz pozdrawiam...

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam kolejnego zapalonego Warszawiaka!
Będzie nam miło Cię poznać na najbliższym spocie warszawskim 11lipca. Mam nadzieje że się pojawisz. Szczegóły pewnie pojawią się wkrótce w dziale Spoty zloty.

Co do Twoich pytań:
1. Klimatyzacja to żadko spotykana rzecz. Trudno będzie ją kupić, zamontować się da ale to też "wyższa szkoła jazdy" Co do ceny to napewno czterocyfrowa......
2. Najlepiej wymyć dobrze silnik i patrzeć skąd się biorą zanieczyszczenia olejowe. Dość chętnie w dolnej części przecieka simmering przedni wału korbowego. Co do ciśnienia to może spadać po rozgrzaniu silnika i tylko na biegu jałowym. U mnie spada do podobnej wartości. Taka uwaga: po wymianie oleju ciśnienie trzyma się nieco wyżej niż na starym
3. W 240D obrotomierza to chyba nawet za dopłatą nie było.
4. Trochę roboty z tym łożyskiem będzie, ale z pewnością mniej niż z instalowaniem klimy [zlosnik] Co do producenta łożysk to polecam SKF

Pozdrawiam

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł: Re: CD...
weteran
Awatar użytkownika

MercBeginner pisze:
jeśli wolno:

3. :) W tym modelu nie ma obrotomierza. Czy to oznacza, że właściciel zmieniał deskę rozdzielczą czy Mercedes z 81 240D tak został obdarowany?
Zegarek jest cool ;) ale obrotomierz bardziej byłby na miejscu (jak dla mnie)

4. Jak wygląda sprawa wymiany tylnego łożyska? Czy jest to naprawdę jakąś trudną spawą? Pytam bo dzwoniłem do mechanika (złota rączka) i powiedział mi że to bardziej złożona sprawa. Czy moglibyście przybliżyć mi nieco ten temat? Co jest takiego problematycznego. I chciałbym znać waszą opinię jakie łożyska najlepiej służą 123 :)

Jeszcze raz pozdrawiam...

komplet naprawczy tylnego łożyska kosztował mnie kolo 200 zł 2 łozyska i 2 siemeringi. Do wymiany jest potrzebny taki specjalny klucz ale sie z kumplami obeszlismy bez niego, 2 h roboty co do klimy wiem gdzie jest za 1500 zł kompletna , koles ma znajomego zo założy za jakies 200 zł , szczegoly na GG,

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00