MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 8:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!

Posiadam Mercedes W123 z silnikiem 2.4 Diesel (tak jak w opisie :) ) i mam taki problem. Silnik przy niskich obrotach bardzo się kołysze tak że aż cały samochód rusza się. Może przesadzam z tym bardzo ale cały samochód na jałowych obrotach kołyszę się a to jest trochę denerwujące.

Byłem na regulacji zaworów i nic się nie zmieniło :( Nawet powiedziałbym że jest gorzej. Nadal tak samo się kołysze, a czasem nawet przy dodaniu gazu nierówno pracuje - oczywiście tylko na zimno.

Przed regulacją po grzaniu tak o.k. 12 sekund odpalał ładnie i nie miał żadnych zadławień.
Teraz nawet po zagrzaniu 12 sek. trzeba go chwilę potrzymać na wyższych obrotach aby się nagrzał w przeciwnym razie lekko się przycina co jakiś czas chyba na jednym tłoku.

Nie wiem może świeca pada ale to raczej mało prawdopodobne gdyż 2 tyg temu wymianiałem na nowe. W prawdzie tylko ISKRY ale wtedy nie miałem na BOSHA :(

Zastanawiam się czy to nie pada styk do świecy gdyż przy wymianie świec urwała się końcówka przewodu i założyli mi zagniataną!@? Może się nadpaliła hmmm?

Muszę sprawdzić :) Ale do rzeczy. Co to może być że po regulacji jest gorzej? Regulację robił pomocnik sz. p. Karbowniczka z ulcy Tapicerskiej więc chyba dobrze :)

Pozdrawiam i sorry że tak rozwięźle ;)
MercBeginner

Klubowicz

A kiedy auto mialo wczesniej regulowane zawory? Jak kilka lat temu to za 1000km dobrze jest powtorzyc regulacje. Co do kolysania to mozesz miec za niskie obroty, duze roznice cisnien pomiedzy cylindrami lub kiepka pompe wtryskowa. Zmierz cisnienie i bedziesz wiedzial. Nie raz poprostu trzeba sie do tego przyzwyczaic [zlosnik], ale jest to fajnie jak masz pasazerke o duzych niebieskich oczach ;)

Aha, grzeje sie az lampa przestanie sie swiecic. Swiece sie dosc latwo sprawdza i bylo to kiedys na forum opisane.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00