MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 8:07 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Cześć!

Przed wczoraj udało mi się zarejestrować na próbne blachy mojego MB [zlosnik] . Miałem farta, bo akurat jedna szm.... z wydziału komunikacji (zawsze robiła mi wszelkie możliwe problemy i nic nie dało się z nią załatwić, raz u niej auto poł roku rejestrowałem) poszła na urlop (jupiii, szkoda, że jeszcze wróci cała i zdrowa) i zastąpiła ją jakaś miła panienka z młodszym gościem. I wszystko poszło bez najmniejszego problemu.
Następnie udałem się po OC, :o krótkoterminowe kosztowało mnie tylwe co 1/2 rocznego :roll: . Ale mus, to mus ;-), później już była tylko geometria, bardzo wiele innych speców po drodze i przegląd ;-).
Teraz czekam jedynie na potwierdzenie o umożeniu postępowania z Urzędu Skarbowego (brzmi jakbym jakimś przestępcą gospodarczym był [cool] ), bo zachciało mi się jednak dopisać tatę jako współwłaściciela (darowizna) i już w piątek mam nadzieję dostać upragnione białe tablice, co uczyni z Meśka pełnoprawnego użytkownika dróg ;-).
Teraz czeka mnie duuużo pracy przy dopasowywaniu szczegułów, zwłaszcza, że wiele części tak tylko powzucaliśmy z bratem, żeby auto na przeglądzie wyglądało.
W poniedziałek jestem umówiony na regulacje silnika w autoryzowanej stacji BOSCHa, bo auto teraz ma wielkie problemy z wolnymi obrotami, jest chyba trochę za slabe i pali jakieś 50l/100km ;-)

Mam też problem następujący: Na geommetrii powiedzieli mi że zawieszenie mam super i nie ma żadnych luzów (geometrie tez udalo sie ustawic), moj mechanik powiedział że nie widzi zbyt wielkiego luzu na kierownicy, a mi wydaje się jak jadę że luz jest bardzo duży. Macie jakieś pomysły??

PS.
Mam gumy 225, ale to dzieje sie nie tylko na koleinach
Może to jest moje subiektywne odczucie, jakby nie było przesiadłem sie z VW Polo na coś 2 razy cięższego i wiekszego.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Klubowicz
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Następnie udałem się po OC, :o krótkoterminowe kosztowało mnie tylwe co 1/2 rocznego :roll: . Ale mus, to mus ;-)

po tym co napisałeś widzę, że nie byłeś w PZU, w tym przypadku to błąd, poniewaz ta firma jest chyba jedyną, która daje zniżki przy ubezpieczeniach krótkoterminowych - ja na 201, na miesiąc przy zniżkach 60% zapłaciłem 53 zł, gdzie indziej chcieli grubo ponad 100

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
wiarus senior

Może masz luz na przekładni kierowniczej.
A co do ubezpieczenia to później też watro iść do PZU ze względu na weterana szos. Dziś ubezpieczałem Astrę i gość robił mi kalkulację dla 115-tki w różnych firmach- przy 60% bezszkodowej jazdy i weteranie za pojemność powyżej 1900ccm wyszło 512 zł za rok. Jest to jednak minimalna składka 30% całości i mniej już się nie da. Następna firma była o ok.70 zł droższa.

kombatant
Awatar użytkownika

kubol pisze:
and6412 pisze:
Następnie udałem się po OC, :o krótkoterminowe kosztowało mnie tylwe co 1/2 rocznego :roll: . Ale mus, to mus ;-)

po tym co napisałeś widzę, że nie byłeś w PZU, w tym przypadku to błąd, poniewaz ta firma jest chyba jedyną, która daje zniżki przy ubezpieczeniach krótkoterminowych - ja na 201, na miesiąc przy zniżkach 60% zapłaciłem 53 zł, gdzie indziej chcieli grubo ponad 100

No co za głupi babsztyl, mi powiedziała, że PZU także nie daje zniżek na krutkoterminowe. Dziwne, zwłaszcza, że sama mogła sprzedać mi OC z PZU :roll:

A co do PZU później to taniej wychodzi mi w Samopomocy, jeśli mój ojciec jest współwłaścicielem niż na tych samych zasadach w PZU. W każdym razie tamto babsko mi tak wyliczyło, muszę sie jeszcze przejść do kogoś innego.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Stomek pisze:
Może masz luz na przekładni kierowniczej.

Mechanik mówi, że nie ma. Luz jest ogromny na zgaszonym silniku, ale to podobno normalne. Co o tym sądzicie, czy w W107 da się kasować luz na przekładni??

Tytuł:
Klubowicz

Przy zgaszonym silniku nie dziala wspomaganie. Mozna ustawiac luz na przekladni, o ile jest jeszcze regulacja. Najprosciej jest luz sprawdzic przy zapalonym silniku, stojac obok auta, lekko krecic kierownica i sprawdzic kiedy sie kola przesuwaja.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
Witam i hahahm z was
Cytuj:
kubol napisał:
and6412 napisał:
Następnie udałem się po OC, krótkoterminowe kosztowało mnie tylwe co 1/2 rocznego . Ale mus, to mus

No co za głupi babsztyl, mi powiedziała, że PZU także nie daje zniżek na krutkoterminowe. Dziwne, zwłaszcza, że sama mogła sprzedać mi OC z PZU

A co do PZU później to taniej wychodzi mi w Samopomocy, jeśli mój ojciec jest współwłaścicielem niż na tych samych zasadach w PZU. W każdym razie tamto babsko mi tak wyliczyło, muszę sie jeszcze przejść do kogoś innego.

Ja mam ubezpieczone auto w UNIQA a do tego muj kuzyn terz i właśnie autko sprowadził i ubezpieczył bryke odrazu na rok a nie na jakieś dwa dni. Poprostu istnieje możliwość ubezpieczenia pojazdu na sama umowe gdy dostajemy tablice już gotowe to piszemy tylko aneks do umowy i po ptokach. takim sposobem oszczędzamy kupe szmalcu i nerwów. sorki za ortografie. Pozdrawiam

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
Stomek pisze
Cytuj:
A co do ubezpieczenia to później też watro iść do PZU ze względu na weterana szos. Dziś ubezpieczałem Astrę i gość robił mi kalkulację dla 115-tki w różnych firmach- przy 60% bezszkodowej jazdy i weteranie za pojemność powyżej 1900ccm wyszło 512 zł za rok. Jest to jednak minimalna składka 30% całości i mniej już się nie da. Następna firma była o ok.70 zł droższa.

No więc Mercedes mojego ojczulka którego widziałeś jest ubezpieczony w UNIQA składka roczna wynosi 510zł zniżki też chyba max ale auto nie jest weteranem do tego kupiliśmy jeszcze NW i w Sumie mam do zapłacenia 525zł ( a dodam że rozbiłem tą kwote na dwie raty i jeśli się nie myle to chyba nie mam pełnej zniżki ale tego pewny nie jestem).

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

and6412 pisze:

Mam też problem następujący: Na geommetrii powiedzieli mi że zawieszenie mam super i nie ma żadnych luzów (geometrie tez udalo sie ustawic), moj mechanik powiedział że nie widzi zbyt wielkiego luzu na kierownicy, a mi wydaje się jak jadę że luz jest bardzo duży. Macie jakieś pomysły??

A jakim samochodem jeżdziłeś do tej pory ??

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Szczerze mówiąc, to nawet nie mam aneksu do umowy, tylko dopisali mi ostateczny nr i klepneli pieczatka, ze ok.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

kombatant
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
and6412 pisze:

NAjpierw BMW E36 (genialne auto), teraz VW POLO

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja tylko tak chcialem cos podpowiedziec bo z tego co czytalem .... w tej chwili prog ubezpieczeniowy jest od 2000cm nie 1900 czy do 2200 jak to kiedys bylo no i co mnie totalnie ...wkur..... cudowne PZU zwiekszylo granice wieku przy ktorym nie doliczaja 30% za wiek wlasciela do 26 lat .....poszukalem i swoja 115 ubezpieczylem we FLORIANIE wyszlo mi 550 zl za rok czyli po przeliczeniu prawie 200 zl taniej niz PZU ... nawet mimo tego ze pzu ma weterana itd .....a co do ich wyliczen.... prosze uwazajcie wczesniej zrobili mi wyliczenia ubezpieczylem i przysylami mi potem jakies wyrownania itd na sume okolo 300 zl ... nie zaplacilem oczywsice ale duzo nerowow stracilem ....
pozdrawiam

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Idzik pisze:
and6412 pisze:

NAjpierw BMW E36 (genialne auto), teraz VW POLO

Tak więc sądze, że prawdopodobnie Ci sie wydaje że coś jest nie tak... Jak ostatnio śmigałęś polówką, a więc autkiem na przednie łapki, to po przesiadce na MB masz inne odczucia... Doświadczyłem tego samego, jak po śmierci mojego Taty pół roku MB stał pod domem, a ja sie bujałem tylko DU... Jak potem wsiadłem do MB, to też sobie robiłem alarmy, żę coś nie tak, a dwa warsztaty stiwerdziły że wszystko jest ok [cool]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

I chyba faktycznie tak jest, bo pojezdzilem pare dni tylko Meskiem i sie chyba przyzwyczailem, troche auto wyczulem itp... i chyba troche przesadzam. Ale jednak cos jest, bo wszyscy to mowia (a troche ludzi chcialo sie juz przejechac), poprostu jest taki troche dyskomfort.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
I chyba faktycznie tak jest, bo pojezdzilem pare dni tylko Meskiem i sie chyba przyzwyczailem, troche auto wyczulem itp... i chyba troche przesadzam. Ale jednak cos jest, bo wszyscy to mowia (a troche ludzi chcialo sie juz przejechac), poprostu jest taki troche dyskomfort.

Bo MB to nie auto dla kazdego :P [zlosnik] [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00