MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 5:59 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

W remoncie mojej 230.4 jestem na etapie zabezpieczeń antykorozyjnych.
Całe podwozie, faryuchy komory silnika (od strony błotnika) oraz błotniki od wew. strony pokryte są prze lakiernika masą uszczelniająco wygłuszającą (tzw. baranek) a profile wew. tj. progi, podłużnice muszę sam juz zabezpieczyć.
Czy macie jakieś doswiadczenia z tymi preparatami? Jak sie orientoałem jest ich sporo na rynku i który wybrać? [szalone]

Arbies

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Hej

Tzn. co zastosował?? bo jeżeli sama masę to nie jest to dobre rozwiazanie
Czy gruntował podłoge czymś jeżeli tak to czym?? sam baranek to mało!!
Baranek to raczej jest masa do lakierowania już na sam koniec.
Napisz czasem cos więcej a nie zadawaj tylko pytań [zlosnik] !!

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
kombatant

Jest takie cos w wykonaniu MB. Cos w rodzaju niezastygajacego wosku...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dołączam się do pytania.
Musze praktycznie od początku pokryć (właśnie czym? ;-) ) całe podwozie.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja zastosowalem preparaty "made in Poland"
i sa niezle-lepkie, zaplywajace...
czy sa dobre to sie wlasciwie przekonam za pare lat, ale wydaje mi sie, ze jesli profile zamkniete bedziesz co roku konserwowal, to kazde rozwiazanie(preparat) jest dobre.

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

sebi pisze:
Hej

Tzn. co zastosował?? bo jeżeli sama masę to nie jest to dobre rozwiazanie
Czy gruntował podłoge czymś jeżeli tak to czym?? sam baranek to mało!!
Baranek to raczej jest masa do lakierowania już na sam koniec.
Napisz czasem cos więcej a nie zadawaj tylko pytań [zlosnik] !!

Podwozie zostało dokładnie odtłuszczone i pokryte podkładem. Na to poszły 3 warstwy masy, które konsystencją przypomina gumę, nie lepi sie i nie brudzi. Dwie pierwsze miały kolor szary a ostatnia czarny. Z zapewnień blacharza jest to standard przy zabezpieczeniach podwozia. Nazwy nie pamiętam ale przy najbliższej okazji dowiem się aby coś napisać a nie tylko pytać [zlosnik] .
A baranek, który masz na myśli to oczywiście jest stosowany na progi, tylny i przedni pas pod lakier.
Chodzi mi o zabezpieczenie profili zamkniętych oraz drzwi od wew.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja zabezpieczałem profile zamknięte takim preparatem firmy BOLL (pisze na nim ze do profili). To jakiś taki wosk. Potrzebny do tego jest jeszcze kompresor, pistolet z wężykiem, który wprowadazasz do profili i duużo misek, bo zaraz po wpyleniu, 70% wycieka spowrotem wszelkimi otworami w nadwoziu. Wtedy trzeba to łapać i spowrotem wpylic ;-)

Co do skuteczności, to powiem Ci za parę lat :-), ale wydaje mi się że jest ok, tylko nie wolno go żałować.

Jak będziesz go stosował, to weź sobie załatw ciuchy do wyrzucenia i rekawiczki chirurgiczne (bo rąk nie domyjesz), bo usyfisz się przy tym niemiłosiernie, garaż zresztą też.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Stosowałem polski preparat "Fluidol" firmy "Chema". Pogrzewałem go przed użyciem i dolewałem trochę oleju silnikowego (nowego!). Profile trudnodostępne wypełniałem przy użyciu pistoletu i sondy z obrotową końcówką. Profile zamknięte pokrywy silnika, bagażnika, drzwi też sondą ale z normalną końcówką, bez obrotu. Nie wiem czy zakładasz nadkola ochronne ale powierzchnie pod nimi też pokryłem Fluidolem, ale to już była chyba nadgorliwość [zlosnik]
IMO nie ma dużego znaczenia środek do zabezpieczania tylko jakość jego rozprowadzenia.
Pamiętaj aby sprawdzić po podeschnięciu preparatu czy nie pozapychał on otworów odwadniających.
Pozdrawiam [cool]

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Dzisiaj właśnie zakupiłem Boll-a o którym pisał and6412. Jako załącznik dołączony był wężyk ale niestety bez obrotowej końcówki. Nie posiadam kompresora a więc pistolet nie wchodzi w grę a jedynie puszki srayów. Z kompresora ciśnienie napewno jest największe ale powiem wam, że ciśnienie i stopień rozpylenia z puchy jest naprawdę dyże bo wtryskujęc w próg w pierwszy otwór preparat osadził się nawet na poziomie czwartego otworu. Rzeczywiście cieknie niemiłosiernie ale chyba zastygnie. Iloma warstwami pokrywany powierzchnie?

Tytuł:
Klubowicz

Maniek pisze:
IMO nie ma dużego znaczenia środek do zabezpieczania tylko jakość jego rozprowadzenia.

Maja, gdzies byl test roznych srodkow. Po testach wyszlo, ze jedne konstukcje sa zdrowe, a innych nie ma [zlosnik] Nie wiem, czy to przypadkiem Ocet kiedys nie powiesil linku do testu.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

arbies pisze:
Dzisiaj właśnie zakupiłem Boll-a o którym pisał and6412. Jako załącznik dołączony był wężyk ale niestety bez obrotowej końcówki. Nie posiadam kompresora a więc pistolet nie wchodzi w grę a jedynie puszki srayów. Z kompresora ciśnienie napewno jest największe ale powiem wam, że ciśnienie i stopień rozpylenia z puchy jest naprawdę dyże bo wtryskujęc w próg w pierwszy otwór preparat osadził się nawet na poziomie czwartego otworu. Rzeczywiście cieknie niemiłosiernie ale chyba zastygnie. Iloma warstwami pokrywany powierzchnie?

Sprayem IMO nieiwiele zdziałasz, ale też kilka puszek nie zawadzi kupić. Na marginesie powiem że spray firmy Boll jest dobry bo... ma fajny wężyk pod którego daje się podłączyć strzykawkę. Sam preparat Boll`a w sprayu jest bardzo rzadki (prawie woda) i raczej wolałem używać polskiego "Chema" bo przynajmniej widziałem że coś zostaje po natryśnięciu.
Poprzednie zabezpieczenia robiłem bez kompresora i robiłem to w sposób następujący. Kupowałem preparat Fluidol MLP w puszkach, rozcieńczony olejem i podgrzany aplikowałem przy pomocy strzykawki 100ml (moja mama jest pielęgniarką [zlosnik] ) a w trudnych sytuacjach (progi, podłużnice, belka dyferencjału itp) pomagałem sobie opisywanym wężykiem od preparatu Boll. Całą operację poprawiałem przy pomocy preparatów w sprayu. Spraya używałęm też w miejscach gdzie działanie strzykawką było zbędne. np profile pokrywy silnika i bagażnika.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Strzała Arbies!

Mój teściu to chłopczyk tzw. starej daty i ma swoje wielokrotnie/wieloletnio wypróbowane patenty antykorozyjne.

Sam mi taki patent uskutecznił w moim W201. Patent jest tak prosty jak drut. Po prostu trzeba mieć parę litrów zużytego oleju silnikowego (klasa i producent bez znaczenia - byle zużyty [usmiech]).

Wlewasz sobie taki olejek to butelki po mineralnej (tak do 3/4 pojemności coyś sobie dywaników nie przefarbował [usmiech]) i wlewasz energicznym ruchem w dziurę w progu (wewnątrz kabiny). Trzeba zaraz zaślepić otwory, wsiadać do bryki odpalać i jeździć jak debil w lewo w prawo z górki, pod górkę aby się ten olej dobrze po progu rozprowadził. U mnie po tym zabiegu z auta kapało prawie 2 tyg (wszystkimi otworami). Uwierz mi, że ta metoda choć prozaiczna jest wysoce skuteczna i tania (w sumie to za darmo [zlosnik]).
Powtórzysz taki zabieg raz do roku i z głowy. Podczas jazdy olej tak skutecznie pokryje cieniutkim filmem olejowym całą wewnętrzną powierzchnię profilu zamkniętego, że rdza prędzej Ci zeżre druty w oponach niż złapie się progu od wewnątrz.

Zrób to a będziesz szczęśliwym człowiekiem

Pozdrawiam

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Acha nie napisałem jeszcze, że ten BOLL wygląda jak niewinna parafina, ale jest zaje..sie żrący, Troche ciekło mi po zenetrznej konserwacji nadkoli i wyżarło prawie do blachy. Więc uwaga na lakier.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Acha nie napisałem jeszcze, że ten BOLL wygląda jak niewinna parafina, ale jest zaje..sie żrący, Troche ciekło mi po zenetrznej konserwacji nadkoli i wyżarło prawie do blachy. Więc uwaga na lakier.

:o Coś jest chyba nie tak...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dobry preparat do zabezpiaczania profili zamkniętych (ale nietylko, bo są i do innych celów) to Tectyl firmy Valvoline.
500 ml w sprayu kosztuje 20 PLN.
500 ml do pistoletu kosztuje 28 PLN.

P.S.Możliwe, że pomiliłem się z pojemnościami puszek o 100 ml w jedną lub w drugą stronę.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00