MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 2:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Mam Zonk'a z pompa paliwa. Cieknie na potęgę po przetarciu sie o ziemię.Probowalem ja reanimowac na wszelkie sposoby, niestety z mizernym skutkiem, gdyż cieknie na połaczeniu metalu z plastikiem.
Postanowilem wiec znaleźć inną pompe.
Znajmy dostarczyl mi pompe PIERBURG (oryginalnie mam BOSCH) ale przeznaczoną do silnika 230, tylko nie wiem jakiego modelu.
Pompa jest jednak o wiele węższa i dluzsza od oryginalnej, także końcówki na węże ma inne (ma tez 3 wyjscia, stara ma tylko 2) ale to mnie jeszcze nie martwi, bo wszystko da sie przerobic tak aby pasowalo.

Zastanawia mnie jednak fakt cisnienia. Czy pompa od 230tki bedzie na tyle wydajna aby zaopatrzyc odpowiedno 280tke? Żebym potem nie mial rekacji na gaz jak maluch, wcisne a to bedzie sie ksztusić i dusić.

Czy taka pompa wyda przy moim silniku? :-?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

o dieslach mesia wiem prawie wszystko ale o benzyniakach mniej ale podejrzewam że ciśnienie jest jednakowe a jeżeli silnik więcej zużywa paliwa jak 280 to po prostu większa tylko częstotliwość załączania.

Tytuł:
swój chłop

No tak jeszcze sprawa tego zalaczania....wraca d tego tematu, bo juz kiedys o tym pisalem. W przypadku starej,cieknącej pompy.
Na czym rzecz polega...otóż po przekręceniu kluczyka pompa powinna sie wlaczyć, nabic cisnienie i sie wyłaczyć. Tak jest u mnie w Renault 25 z tym samym sytemem wtryskowym Bosch. Zaczyna pracowac dopiero po zapaleniu podajac wciąz paliwo.
Stara cieknaca pompa po przekreceniu kluczyka nabijala ciśnienie lecz nie milkla...tylko jęczała jakby dobic cisnienia wciąż nie mogła.
Dzis zamontowalem, na probe, nową pompe tak aby zobaczyc tylko czy wyłacza sie po nabiciu cisnienia. Okazalo sie, ze jest podobnie...nabija cisnienie (co dobrze slychac) i zwalnia swe obroty lecz nie staje tylko jęczy.

I cholera wie dlaczego? :-?

W123 250

W201 2.0 '85

Tytuł:
wiarus senior

Fuuura pisze:
Stara cieknaca pompa po przekreceniu kluczyka nabijala ciśnienie lecz nie milkla...tylko jęczała jakby dobic cisnienia wciąż nie mogła.
Dzis zamontowalem, na probe, nową pompe tak aby zobaczyc tylko czy wyłacza sie po nabiciu cisnienia. Okazalo sie, ze jest podobnie...nabija cisnienie (co dobrze slychac) i zwalnia swe obroty lecz nie staje tylko jęczy.

I cholera wie dlaczego? :-?

czujnik ciśnienia paliwa

Tytuł:
swój chłop

Marcin S pisze:
czujnik ciśnienia paliwa

A gdzie to jest ulokowane ? :)

W123 250

W201 2.0 '85

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witaj też miałem problem z pompą w 230, kupiłem używkę za 250 zł,
ale nie spotkałem się z teorią, że może nie nabić odpowiedniego
ciśnienia ,są napewno dwa rodzaje , bo z takimi się spotkałem i faktycznie różniły się sposobem podłączenia.

Mi z kolei po przekręceniu stacyjki pompa nie załączała się i problem tkwił w przekażniku pod maską ale o czujniku ciśnienia nie słyszałem?
Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00