MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 8:04 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gdzieś leci
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Gdzieś leci mi olej. Umyłem silnik i najprawdopodobniej leci gdzieś na pompie paliwa ( tam mniema mój mechanik chodziarz nie jest pewien – podobno jest tam smarowanie olejem silnikowym.) wakum pompa jest ok. uszczelka pod głowicą również. Mam pytanie: czy istnieje jakiś zestaw naprawczy do ww. pompy??? Ile kosztuje, po ile chodzą używane pompy? Może potrzebne są tylko same uszczelki ( może można je dorobić samemu). Czekam na sugestie.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Pszczoła ja to przerabiałem w moim 300D jak przyleciał z Belgii to silnik był tak zawalony ze szok ale podłuznice mi nie zgnija [oczko],jak umyłem motor to wyszła naga prawda.Ciekło z Vacum i kapało na koło pasowe dalej roznosił to wentylator masakra! Jakis debil z Pirburga tak wymyslił ze ten dekiel to jest zaciskany z przodu a nie skrecany ! to jest czesta usterka 124,ja to robiłem 3 razy.Dlatego tyle poniewaz nie przyłozyłem sie od razu i msciło sie to okrutnie.Nalezy zdjac ten dekielek z przodu -trudne ale trzeba pare srubokretow młotek i duzo nerwow,nastepnie myjemy wszystko w rozpuszczalniku i składamy na czerwony silikon.Uwaga na uszczelke pod dekielkiem bo to jest nigdzie nie sprzedawane po prostu nie osiagalne!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Pszczoła ja to przerabiałem w moim 300D jak przyleciał z Belgii to silnik był tak zawalony ze szok ale podłuznice mi nie zgnija [oczko],jak umyłem motor to wyszła naga prawda.Ciekło z Vacum i kapało na koło pasowe dalej roznosił to wentylator masakra! Jakis debil z Pirburga tak wymyslił ze ten dekiel to jest zaciskany z przodu a nie skrecany ! to jest czesta usterka 124,ja to robiłem 3 razy.Dlatego tyle poniewaz nie przyłozyłem sie od razu i msciło sie to okrutnie.Nalezy zdjac ten dekielek z przodu -trudne ale trzeba pare srubokretow młotek i duzo nerwow,nastepnie myjemy wszystko w rozpuszczalniku i składamy na czerwony silikon.Uwaga na uszczelke pod dekielkiem bo to jest nigdzie nie sprzedawane po prostu nie osiagalne!

ale mi z vacum nie cieknie...
[szalone]

swój chłop

Pszczola pisze:
Witam

Gdzieś leci mi olej. Umyłem silnik i najprawdopodobniej leci gdzieś na pompie paliwa ( tam mniema mój mechanik chodziarz nie jest pewien – podobno jest tam smarowanie olejem silnikowym.) wakum pompa jest ok. uszczelka pod głowicą również. Mam pytanie: czy istnieje jakiś zestaw naprawczy do ww. pompy??? Ile kosztuje, po ile chodzą używane pompy? Może potrzebne są tylko same uszczelki ( może można je dorobić samemu). Czekam na sugestie.

Witam
nie wiem jak jest w 124 ale w beczce może cieknąć olej pomiędzy blokiem a pompą wtryskową. przypuszczalnie powinna tam być uszczelka.
Wyjęcie tam pompy wtryskowej powoduje konieczność ponownego ustawiania zapłonu - i raczej nie polecam tego robić samemu (bez odpowiedniego doświadczenia lub właściwych urządzeń)
w 123 pompa jest przykręcona na 3 szpilkach do bloku i jedna śruba za pompą, jeśli u ciebie jest podobnie to spróbuj popuścić nakrętki na szpilkach i wkomponoweać pomiędzy blok a pompę silikon i całość skręcić
to taka moja ideea, może inni powiedzą coś mądrzejszego
pozdro

Daihatsu Move L601 '1997 - ex
‘DEMON PRĘDKOŚCI’ W123’ 200D - ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jak tak Twierdzisz .......ale jhak mowei ciezko to wyczaic i jestem zdziwiony ze spod pompy.W takim razie wyjac pompe załozyc nowa uszczelke i po sprawie [zlosnikz]

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No właśnie, jeśli jest dostępna, a nie wierzę, że nie, to nową, a nie silikon czy dorabianą, bo to już chyba nie te czasy [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00