MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 12:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Pragne sie pochwalić że w dniu wczorajszym zostałem szczęśliwym posiadaczem MB W123 240D rocznik 1983, srebrny metalik wyposażony w centralny zamek, elekrtyczny szyber, erektryczną antene, alu felgi. Autko jest w stanie w miare dobrym przynamniej jesli chodzi o blache i silnik. Troszke gorzej sie ma sprawa z zawieszeniem szczegolnie przednim a szczegolnie z ukladem kierowniczym (troche "pływa po drodze ale mam nadzieje ze wymiania końcówek drążkow wystarczy) No i coś chyba pompka podciśnienia jednak fiksuje bo czasem wszystko działa OK tzn centralny i wyłączanie silnika a czasem nie ma w ogóle reakcji :-( ale to są drobiazgi. Gorzej ze jescze nie wiem gdzie jej szukać żeby ja sprawdzić ale... twardym trzeba być. No i jak przełączam światła na długie to prawe włącza sie długie a na lewym postój , taki szczególik nie godny uwagi.
Pewnie to mało interesujące dla większości z Was ale jakoś nie mogłem się powstrzymać.
Serce me raduję się.

Pozdr Tomi

ex W 201 (190 D) '88
W 140 S350 '94 - Loszka

" Gwiazda Mercedesa szczęśliwa na wszystkie drogi"

tomi222@o2.pl

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Gratulacje !!!
Jeżeli chodzi o problemy z podciśnieniem, to przeszukaj forum, bo temat był bardzo szeroko omawiany - na pewno juz będziesz wiedział, gdzie szukać [oczko] Zapodaj jakieś fotki cudeńka

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Gratulacje [zlosnikz]
fajowy silnik [zlosnik]

a w stajni :126p,Lublin
:-) nie ma jak kombi :-)

Tytuł:
swój chłop

Dzięki bardzo.
A co do fotek to bardzo chętnie ale niestety mam problem natury technicznej. Mianowicie brak aparatu cyfrowego. Ale jak tylko uda mi sie pożyczyć to porobie pare fotek i na pewno pokażę.

Pozdr Tomi

ex W 201 (190 D) '88
W 140 S350 '94 - Loszka

tomi222@o2.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Z tą zmianą świateł to sprawdziłbym żaróweczkę [oczko] \
Gratuluję zakupu!!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
jak przełączam światła na długie to prawe włącza sie długie a na lewym postój

Miałem podobne problemy w poprzednim aucie - W123 250. Problem tkwi we wtyczce, która jest podlączona do reflektora. Składa się ona z wielu końcówek, które po otwarciu wtyczki można przemieszczać miedzy sobą. Jeżeli w jednej lampie wszytsko jest ok, to narusuj sobie taką wtyczkę i zapisz która końcówkaw tej wtyczce doprowadza prąd do konkretnej żarówki. Sprawdzisz to włączając odpowiednie światła i wtykając we wtyczkę probówkę. Gdu już będziesz wiedział, którą końcówką płynie prąd do konkretnej lampy, ustawisz styki w drugiej wtyczce, od drugiego reflektora. Powodzenia.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

"Srebrna Strzała" jest zastrzezona ;)

A tak na powanie to gratuluje zakupu [zlosnik]
Ja tez mam srebrnego, jednak nie orginala, tylko lakier VW Glasurit, nie pamietam oznaczenia [zlosnik]

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Tomi pisze:
No i coś chyba pompka podciśnienia jednak fiksuje bo czasem wszystko działa OK tzn centralny i wyłączanie silnika a czasem nie ma w ogóle reakcji :-( ale to są drobiazgi. Gorzej ze jescze nie wiem gdzie jej szukać żeby ja sprawdzić

Raczej skłaniałbym się do przewodów doprowadzających podciśnienie lub samych siłowniczków, pompy próżniowe cięszą się w tym silniku zasłużenie dobrą opinią, pompę znajdziesz na rys. pod nr. 3:

Obrazek

Tomi pisze:
Troszke gorzej sie ma sprawa z zawieszeniem szczegolnie przednim a szczegolnie z ukladem kierowniczym (troche "pływa po drodze ale mam nadzieje ze wymiania końcówek drążkow wystarczy)

Sprawdzałeś układ kierowniczy i zawieszenie? Jeżeli nie, to radzę to zrobić , bo najprawdopodobniej masz do czynienia z tym co w Beczce, moim zdaniem najpiękniejsze ( a do czego trzeba się przyzwyczaić jeżeli to twoja pierwsza Beczułka) mówię oczywiście o słynnym kołysaniu Beczki - to auto płynie jak na lekkiej fali ( ale się rozpoetyzowałem [zlosnik] ) i jest to najzupełniej normalne - o ile oczywiście nie ściąga i nie wyrywa kierownicy z rąk. Ale w/w układy obowiązkowo musisz sprawdzić ( przy okazji, zawieszenie to zawieszenie a układ kierowniczy to układ kierowniczy, dwa niezależne układy w aucie [oczko] ).
A tak wogóle to szczere gratulacje autka!!! [zlosnikok] .

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Co do zawiechy:
Miałem ten sam problem (nadal do końca go nie rozwiązałem). Ale proponuję nie zgadywać, tylko kożystając z mojego doświadczenia robić w tej kolejności (wbrew pozorom wychodzi taniej):
- geometria
- auto na stację diagnostyczną i na szarpaki (sprawdzi luzy), sprawdz też amorki. Mi wyszły delikatne luzy na 2 gałkach i wszyscy mówili mi że są do pominięcia bo są naprawdę minimalne. A autem nie dało się jeżdzić. Ale jak je zregenerowałem, różnica była potworna. Nadal mam delikatny luz na przekładni i jest to odczówalne, ale luz na przekładni kierowniczej jest że tak powiem przewidywalny, możesz się do niego przyzwyczaić, a to co miałem na początku to było zupełnie coś innego, auto jechało tam gdzie chciało. Nie sprawdzaj luzów u mechanika, bo on poprostu podniesie auto i bedzie wkładał łom i 'sprawdzał luzy', ale jak zawieszenie 'wisi' to to wszystko zupełnie inaczej pracuje i nie sprawdzisz dobrze.
- i na końcu opony. mogą wyglądać na dobre, a w rzeczywistości bedą dawać taki efekt, jak luzy na zawieszeniu. Prawdopodobnie to jest u mnie jeszcze przyczyną ale chcę dojeździć do momentu, gdy kupię zimówki i wtedy się okaże.
Życzę powodzenia.

PS.
Acha jeszcze jedno: Jak masz alusy, to sprawdż, czy nie są krzywe np. na czole (tam gdzie śróby przykręcasz, wtedy aluski niestety już na śmietnik) ew. czy nie biją na boki.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Poznaje ten skan wyzej- jest z ksiazki Sam naprawiam MB 123 czy jakos tak mam racje?????? ale to zdjecie najbardziej mi sie podobało-cos pieknego 300 diesel i klima-potega naprawde robi wrazenie ciekawe ile wazy taki motorek,......

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

To jest Turbo. W mojej książce nie było tej fotki.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

fajne auto .. gratulacje .. czekamy na fotki ... PS. co do swiatel ... mam takie pytanie ... jak włączasz długie to gasnie jedno mijania a zapala sie drugie długie ... a co sie dzieje jak migniesz długimi ... tez gasnie mijania ???

pytam bo to normalne ze jak sie włączy dlugie na stale, to wyłączają się mijanai , a jak sie miga to powinny sie oba świecic ....

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Skan pochodzi z 2-tomowej książki Bogumiła Kalinowskiego "Mercedes Benz typ 123, modele `76 - `85" t II.
Pytanie do And6412: opisujesz perypetie ze 107 czy 123?

swój chłop

Tomi pisze:
Troszke gorzej sie ma sprawa z zawieszeniem szczegolnie przednim a szczegolnie z ukladem kierowniczym (troche "pływa po drodze ale mam nadzieje ze wymiania końcówek drążkow wystarczy)

STAWROS pisze:
Sprawdzałeś układ kierowniczy i zawieszenie? Jeżeli nie, to radzę to zrobić , bo najprawdopodobniej masz do czynienia z tym co w Beczce, moim zdaniem najpiękniejsze ( a do czego trzeba się przyzwyczaić jeżeli to twoja pierwsza Beczułka) mówię oczywiście o słynnym kołysaniu Beczki - to auto płynie jak na lekkiej fali ( ale się rozpoetyzowałem [zlosnik] ) i jest to najzupełniej normalne - o ile oczywiście nie ściąga i nie wyrywa kierownicy z rąk. Ale w/w układy obowiązkowo musisz sprawdzić ( przy okazji, zawieszenie to zawieszenie a układ kierowniczy to układ kierowniczy, dwa niezależne układy w aucie [oczko] ).
A tak wogóle to szczere gratulacje autka!!! [zlosnikok] .

Dzięki.
KOłysanie czy inaczej pływanie jest ok tyle że dochodza do tego stuki no i ja trzymam kierownice nieruchomo a autko jedzie tam gdzie mu pasuje :( Także "troszkę" musze krecic kierownicą żeby sie utrzymac na drodze.
Pozdrawiam
Tomi

ex W 201 (190 D) '88
W 140 S350 '94 - Loszka

tomi222@o2.pl

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Tomi pisze:
Dzięki.
KOłysanie czy inaczej pływanie jest ok tyle że dochodza do tego stuki no i ja trzymam kierownice nieruchomo a autko jedzie tam gdzie mu pasuje :( Także "troszkę" musze krecic kierownicą żeby sie utrzymac na drodze.
Pozdrawiam
Tomi

A jakie masz ogumienie ??

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00