Wookee pisze:
Artur 4x4 pisze:
georem pisze:
Osobiście bym wolał to 280, można w miarę tanio kupić taki silnik w dobrym stanie (800-1200zł), zawsze pozostanie Ci kupa części z Twojego silnika. Remontu nie proponuję bo się nie opłaca. Instalację gazową mozna założyc do niego za ok. 1400zł.
300D jest po prostu słaby w tej budzie, a tak naprawdę jest droższa eksploatacja tych silników, częstsze wymiany filtrów i oleju, żeby nie mieć problemów zimą silnik, świece, układ wtryskowy, akumulator muszą być w BDB stanie.
Poza tym jazda na gazie jest tańsza niż na ON, nie wspomnę o mocy.
Wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam Remik
Nieprawda
MacKuz może teraz całkiem dobrze rozsądzić ten spór.
No to już pedze z wyjasnieniami:
jestem w posiadaniu W116 300D i W116 280 SE i moge troche poopowiadać
Zaczniemy od dieselka bo mam go dłużej:
zalety:
1. ekonomia eksploatacji jednak ON jest tańszy od etyliny i desle z reguły palą mniej
2. prostota działania silnika (to moje osobiste zdanie) jak paliwo 'dolata' to jedziemy i już, w benzynie jest duzo więcej wirtualnych rzeczy
3. dostep do tańszego paliwa (nielegalne ale możliwe i nie pisze o OO bo tego nigdy nie nalałem do PUZONA)
wady:
1. zawsze to kundel
2. o 100 kucy mniej ale mówie wam 300 D daje spokojnie rade w tej budzie
3. hałas - klekota zdecydowanie bardziej słychać w środku
4. gorsza kultura jazdy
5. koniecznośc wymiany mostu
teraz M110
zalety:
1. wspaniała kultura jazdy, cisza spokuj w aucie chociaż moj podobno jest bardzo głośny jak na M110
2. mam nadzieje, że nie będzieproblemów z paleniam zimą w końcu to benzynka
3. 180 kucy robi swoje ale kosztem zuzycia paliwa
4. Szwedką jedzdze wolno i dostojnie bo wiem, że zawsze zdąże docisnąć gaz (PUZONEM jezdze zdecydowanie szybciej nie wiem czemu tak jest

)
wady:
1. paliwożerność na mieście potrafi podobno i 20 spalić nie wiem tego z doswiadczenia za mało jeszcze nim jeżdze ale do diesla nie ma porównania
2. nawet po zagazowaniu koszta będą takie jak w dieslu ale jazda szybsza
3. wg mnie skomlikowanie silnika i instalacji elektrycznej i paliwowej jest dużlo większe niż w dieslu a co za tym idzie koszty eksploatacji są wyższe (kable swiece itp itd)
to chyba tyle
generalnie 300D spokojnie sobie radzi w budzie W116 i przekładkja silnika jest banalna.