MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 2:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: PALI JAK SMOK
postmajtek
Awatar użytkownika

NO ja mam beczusie od kilku dni a raczej smoka . Wszystko oprocz strasznego spalania narazie jest ok. Jest to 123 z silnikiem 200D.
Zabraklo mi ostatnio paliwa i doszedlem do wniosku ze pali kolo 14 litrow i to przy oswzczednej jezdzie bo predkosci nie przekraczaja 80-90 km/h w trasie a po miescie nie jezdze. Na szczescie po kilkukrotnym pomachaniu pompka odpala bez klopotow. Wiem ze nie powinienem do tego dopuscic no ale kto by sie spodziewal takiego spalania. Dzwonilem do znajmoego i mowil ze prawdopodobnie to pompa paliwowa i ze moze mi wymienic. Czy to moze byc jeszcze jakas inna przyczyna tego straszneo spalania mnie sie wydaje ze nie powinien spalac wiecej jak 8-9 literkow

Prosze o pomoc bo zamiast na renowacje mesia to bede dawal kase na ropke :(

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Po pierwsze sprawdź czy gdzieś Ci paliwo nie ucieka (pęknięty przewód). Po drugie dobrze by było profilaktycznie wymienić filtry paliwowe. Zawsze przed odpaleniem musisz mu pomóc ręczną pompką?? :o

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sprawdź jeszcze czy czy niemasz zapieczonych hamulców bo to też zwiększa zużycie paliwa

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

na moje oko ona nie powinna wziąć więcej niż 7l. Napisz co było.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Pompka została użyta tylko jak sie zapowietrzył. Hamulce raczej nie sa zapieczone. Nie widzialem tez śladdu wycieków. A co myslicie nad wtryskami, pompa paliwowa i wtryskową ?
Za wszelkie podpowiedzi bardzo dziekuje.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jeśli wtryski były by uszkodzone to chyba by mocno dymił, co do pompy wtryskowej to ja miałem ostatnio troche przygód- jedyna rzecz to regulator w pompie i dawkowanie paliwa- a własciciel podawał wartośc spalania na jakim poziomie? i czemu ci sie zapowietrzył? często tak masz czy moze filtry zmieniałes?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Tzn nie wiem czy sie zapowietrzyl ale po zalaniu paliwa mial male klopoty i podpompowalem pompka i zapalil. Wlasciciel nic nie mowil bo kupilem w komisie jedyna rzecz jaka nie moglem sprawdzic to jego spalanie bo oprucz tego wszystko mnie w niej cieszy.

Moze pomoze samam regulacja i napiszcie czy do tego jest potrzebny ktos z wieksza znajomoscia czy sam moge cos ustawic, jesli tak to jak ?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja nieposiadam moze zbyt obszernej wiedzy na temat pomp wtryskowych ale jedno wiem - sam niereguluj chyba ze masz pompiarz na 2-gie, masz om615? u mnie Pompiarz chcial za regulacje ok150 zł- tak dla inf. a masz moze taki maly filterek paliwa? jesli masz to tak najłatwiej sprawdzic czy łapie oddech- bo moze masz gdzies układ nieszczelny- a wskaznik paliwa dziala ok?

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Napewno nie dziala perfekcyjnie ale jak zalalem 14 literkow to przejechalem dokladnie 107 km. Co do filterka to chyba nima , ale mnie glownie chodzi o problem duzego spalania.

Aha do czego jeszcze sluzy ciegno ktorym odpalam samochod bo gdy ciagne do siebie to nagrzewam swiece i odpalam a obracajac nim co powoduje ?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

a obracając spowodujesz odkręcenie tego przyrządu :roll:

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Aha :) A czy moze byc przykry powod takiego spalania przez zurzyty silnik ? I co proponujecie bym z tym fantem zrobil.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Lesiek pisze:
Aha do czego jeszcze sluzy ciegno ktorym odpalam samochod bo gdy ciagne do siebie to nagrzewam swiece i odpalam a obracajac nim co powoduje ?

Obrocenie nim spowoduje wlaczenie ssania ??? Nie mam doswiadczenia w tym, u nas jest troche inaczej rozwiazane, ale z tego co wiem to po obroceniu wlaczasz ssanie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Pokrętełko za kierownicą dodaje trochę gazu, zwiększa wolne obroty, a powyżej nich nie ma już znaczenia.
Może ucieka ci paliwo w taki sposób, że tego nie zauważyłeś - gdzieś spod samochodu, bo jak się leje w komorze silnika, to łatwo zauważyć (przynajmniej po podniesieniu maski). Może lać się z przewodu powrotnego, zamiast grzecznie wracac do zbiornika. Dwa miesiące temu straciłem w ten sposób 1/4 zbiornika na 50 km.
Może to banalne, co piszę, ale zobacz, czy pod autem nie ma kałuży - tylko niech postoi przez jakiś czas z włączonym silnikiem (na moje oko to może zrobić różnicę - jak paliwo nie jest pompowane, to może nie ma przecieku?).
Hamulce - gdyby był problem raczej wyczułbyś to w osiągach, ale na wszelaki spróbuj postawić auto na luzie na lekkiej górce i zobaczyć, jak się stacza.
Pompa wtryskowa? Hm, pewnie by jakoś dymił, albo co...
Powodzenia w uzdrawianiu.
Słuchaj, a może twoja MB ma jakieś kosmiczne osiągi w zamian za taką konsumpcję? Ile ma do setki, tylko szczerze?... :)
Przemek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Jakbyś miał coś nie tak z wtryskami lub samą pompą to najprawdopodobniej kopciłby mocno lub jego praca była daleka od ideału. Tak mi się przypomniało. Sprawdź filtr powietrza - może jest zapchany...

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Osiagi :) no jak na 200 D to znajomi mowili mi ze dosc dobrze sie zbiera :) Hamulec raczej nie blokuje bo na luzie super sie toczy. Co do dymienia wydaje mi sie ze jest bialy dym czasami jak zmieniam bieg do bucha biala para. kuzwa zobacze jeszcze raz co do przeciekow moze czegos nie zauwazylem. Mam nadzieje ze z tym sobie szybko poradze.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00