MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 1:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Panowie znawcy.Tym razem mam dziwne pytanie .
Kiedy zakupilem autko to wymienilem olej i filtry(u mechaniora) i nigdy nie spadalo mi cisnienie oleju (w instrukcji było ze powinno) zresztą kilku z was pytało sie o to kilkukrotnie.
Kiedy zmieniłem silnik dostał nowe płyny i filtry.Potem zmieniałem olej i filtry jeszcze dwa razy tj.co 5-7tys km(zawsze Castrol3) jednak nigdy nie widziałem zeby cisnienie oleju spadało na wolnych obrotach.Autko od tamtej pory zrobilo 20tkm.
Teraz pierwszy raz zmieniłem sobie olej i filtry samodzielnie(dodam ze mam oryginalne z ASO a olej wymieniony i zgodny z MB.227.1 do MB 228.3) i co sie stało wskaznik cisnienia cofa sie po zdjeciu nogi z gazu.Dla mnie był to szok.Myslalem ze mi sie cos zepsulo i studiowalem ksiażke "Sam naprawiam"
Co mogło byc przyczyną?Czy zabic tych mechaników? Ręce mi opadaja .Dotychczasowe filtry to jakies zamienniki i nigdy nie myslalem zeby sprawdzać czy sa własciwe .Pomocy!!!!
PS.Dodam ze układ i kształt otworów w gornej czesci oryginalnego filtra oleju jest inny niz zamiennikow.Ogladałem dzis kilka roznice widac golym okiem.

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Wydaje mi sie ze Twoj problem nie lezy w filtrze tylko w oleju. Pytasz czy zabic mechanikow? chyba tak, bo placiles za Castrol a lali ci jakiegos gesciucha typu Turdus [zlosnik] . Spadek cisnienia oleju na wolnych obrotach jest norma i raczej podejrzane by bylo gdyby utrzymywal sie na 3 na wolnych obrotach, cisnienie wzrasta wraz z obrotami silnika i pompy oleju. Raptowne spadki cisnienia moglby powodowac filtr maksymalnie zabity lub w jakis inny sposób pozbawiony przepustowosci a watpie zeby w ASO taki ci sprzedali. Wracajac do oleju to zasada jest taka ze, czym gesciejszy olej tym wyzsze jest jego cisnenie przy mniejszych obrotach i w taki wlasnie sposob ratuje sie silniki ze zrojnowanym ukladem smarowania przed utrata cisnienia. Napisz jeszcze na jakim poziomie utrzymuje sie cisnienie oleju na wolnych obrotach rzy rozgrzanym silniku?

Tytuł:
wiarus junior

Stawros pisze:
Wydaje mi sie ze Twoj problem nie lezy w filtrze tylko w oleju. Pytasz czy zabic mechanikow? chyba tak, bo placiles za Castrol a lali ci jakiegos gesciucha typu Turdus [zlosnik] .?

Nie tylko płaciłem ale jeszcze im kupowałem bo nie mieli lub mieli za drogo :(
Stawros pisze:
Wracajac do oleju to zasada jest taka ze, czym gesciejszy olej tym wyzsze jest jego cisnenie przy mniejszych obrotach i w taki wlasnie sposob ratuje sie silniki ze zrojnowanym ukladem smarowania przed utrata cisnienia.

Tego nie wiedziałem a mysle ze to cenna uwaga :)
Stawros pisze:
Napisz jeszcze na jakim poziomie utrzymuje sie cisnienie oleju na wolnych obrotach rzy rozgrzanym silniku?

Przy rozgrzanym silniku cisnienie utrzymuje sie nieco nad cyfrą 2 chociaz pierwszego dnia po zmianie spadało ponizej 2-ki.

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Nie masz wiec powodów do zmartwienia :lol: cisnienie zachowuje sie w sposób normalny , wrecz standartowy. Problemy zaczynaja sie gdy spadnie ponizej 1. Co do oleju i twoich mechaników, to nie chcialbym wyciagac daleko idacych wniosków i posadzac ich o kradziez kupionego przez ciebie oleju, ale wnioski nasuwaly sie same... zreszta - nie musialo wcale byc tak jak sobie wymyslilem, moze byl jakis problem ze wskaznikiem cisnienia, który nagle zaczal dobrze wskazywac? [oczko]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
moze byl jakis problem ze wskaznikiem cisnienia, który nagle zaczal dobrze wskazywac? [oczko]

Taka przyspieszona gwaizdka ;)

Może nie tyle nawet zabierali, co coś Ci z dobrego srca dolewali - to taka lepsza wersja wydarzeń [zlosnik] .

Minimalne ciśnienie smarowania na wolnych to 0,3. temat powraca, więc w archiwum znajdziesz wypowiedzi fachowców - co i jak.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00