Witam.
Mam takie pytanie dotyczące układu chłodzenia,
Otóż wymieniałem ostatnio płyn chłodniczy i okazało sie że weszło go tylko 8 litrów a wg mojej wiedzy powinno wejść około 10-ciu. Wnioskuję z tego że zapowietrzył mi się układ czego potwierdzeniem jest cały czas zimna rura łącząca obudowę termostatu z dolną częścią chłodnicy. No i chodzi mi o jakis sposób odpowietrzenia tego. Mam taką mądrą książkę o naprawie MB i tam na zdjęciu jest zaznaczona sruba odpowietrzająca na obudowie termostatu jednak u mnie czegos takiego nie ma a właściwie jest tylko zaślepka w górnej cześci obudowy.
I żeby nie było wątpliwości płyn spuściłem cały tzn z chłodnicy i z bloku. No chyba że jest gdzieś jescze 3-cia śruba spustowa o której nie wiem ale raczej wątpie

.
I jeszcze taka uwaga: ogrzewanie działa beż zarzutu a temperatura silnika podczas jazdy dochodzi do 80-ciu stopni i tak sie utrzymuje. Z tym że jeżdże głownie w mieście na niewielkich odcinkach i może nie ma czasu sie zagotować??
W sumie to molbym tak jeździć bo poki co nic sie nie dzieje niedobrego ale jednak wzbudza to mój niepokój.
Jesłi ktoś miałby koncepcję co to może być i co z tym zrobić to byłbym wdzięczny.
Pozdr.