Jeśli chcesz do roboty, to z USA, nie wyjdzie Ci to dobrze. Sam transport coś koło 5 tyś zł.
1) Zapytaj MSLa ile on dał za swojego (kupował ostatnio)
2) Ja szczerze polecam moją opcję (dla bardzo wytrwałych), robiłem tak:
Przez ok rok, prawi codziennie przeglądałem oferty na mobile.de i autoscout24.de, daje to świetne rozeznanie w rynku i cenach. Ja np. wychwyciłem zależność, że raz na czas pokazuje się dużo ciekawych ogłoszeń, aby potem znów nie było nic wartego uwagi. Kiedy nastał czas (finanse + dużo obiecujących ofert) wydrukowałem wszystkie oferty, wsadziłem tyłek w auto i pojechałem do DE.
3) Auto bezwarunkowo musi byc kompletne w najdrobniejszych detalach (większość nawet zepsutych części da się naprawić) zapomnij o zakupie części w polsce, prawie ich nie ma, a jeśli już to bardzo drogie. Wyjątkiem są części silnikowe które troszkę łatwiej dostać (mówie o M117)
mały wypis gdzie da się przekombinować, a gdzie nie
+ gałki i drążki w zawieszeniu da się regenerować
+ da się kasować lusy na przekładni kierowniczej
- chorendalnie drogie chromy i uszczelki karoserii (zamienników brak)
+ zamienniki blach Klokercholma: błotniki przednie, reperaturki tylnych nadkoli, progi
- remont silnika kompletnie nieoplacalny, ale po dobrej cenia oplacałoby się kupić auto z zarżniętym silnikiem (np. M110) i zrobić przekładkę z innego auta.
- z popękaną deską rozdzielczą niewiele da się zrobić
+ lepiej kupić ze zniszczoną skórą, niż zniszczonym welurem, bo skórę można malować (dałem 200zł za całe auto).
- listewki, światła, i inne duperele na aucie niedostępne w polsce.
wg mnie najlepiej trafić tak jak ja: ktoś chce sprzedać auto w trakcie remontu, bo costam ..., wtedy przeważnie dużo jest zrobione i kupione gość chce się go pozbyć.
Niestety bardzo ciężko znaleźć takie auto, więc radzę szukać, czegoś z średnią blacharkę + silnik złom + fajny środek + całkowicie kompletny (oczywiście po jaknajmniejszej cenie) i szukać dobrego silnika po cenie.
Trzeba się liczyć z kosztami lakieru bo to duże auto.
PS.
Zainteresuj się firmą OldtimerHale w Dortmundzie handlują tylko W107. choc słyszałem opinie, że same trupy mają (dla jednego coś jest trupem, dla drugiego materiałem do renowacji

)
Pozdrawiam i służe poradą w razie czego.