MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 21, 2025 12:46 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

mam takie pytanko, chodzi mi po głowie taki temat, mianowicie chce wstawic do swojej beczki silnik 2,5 lub 3,0 turbo diesel ze skrzynia biegów, najlepiej automatem (moja beczka to manual) od merca 124, jakie sa szanse na zrobienie czegos takiego, a jezeli jakies sa, to co wymaga przeróbki w zwiazku z wpasowaniem silnika i skrzyni biegów (ostatecznie moze byc manualna) od modelu 124, slyszałem ze jest to podobno mozliwe, bylbym wdzieczny za jakie kolwiek informacje, lub namiary, pomoc na zrodło w ktorym mogłbym sie tego dowiedziec

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Oj Gienek,Gienek jesli zadajesz takie pytania to naczy ze za bardzo nie wiesz na co sie porywasz.Ale po kolei.Turbo sobie odpusc bo nie kupisz silnika w dobrym stanie i cenie.Za taki komplet silnik,skrzynia to zapłacisz pewnie 2 lub 3 wiecej niz jest warte twoje 123.Ja osobiscie widziałem 300D z 124 z automatem w W 123.Jak widac jest to mozliwe.Silnik Turbo jest jeszcze ciezszy ,wiecej jest tam namotane,innaczej jest rozwiazany filtr powietrza itp.Ogolnir to jak bardzo chcesz to zapodawaj ten 300 od 124 i bedzie git.Trudnosci nie powinno byc jakis wielkich-ale na pewno beda ajkies przeboje z mocowaniemdo nadwozia i wałem napedowym itp.Masz juz jakis silnik i skrzynie na oku?

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MERCEDES 4 EVER pisze:
Oj Gienek,Gienek jesli zadajesz takie pytania to naczy ze za bardzo nie wiesz na co sie porywasz.Ale po kolei.Turbo sobie odpusc bo nie kupisz silnika w dobrym stanie i cenie.Za taki komplet silnik,skrzynia to zapłacisz pewnie 2 lub 3 wiecej niz jest warte twoje 123.Ja osobiscie widziałem 300D z 124 z automatem w W 123.Jak widac jest to mozliwe.Silnik Turbo jest jeszcze ciezszy ,wiecej jest tam namotane,innaczej jest rozwiazany filtr powietrza itp.Ogolnir to jak bardzo chcesz to zapodawaj ten 300 od 124 i bedzie git.Trudnosci nie powinno byc jakis wielkich-ale na pewno beda ajkies przeboje z mocowaniemdo nadwozia i wałem napedowym itp.Masz juz jakis silnik i skrzynie na oku?

Mój dziadek zarzyna W123 z silnikiem 300D od W124. Jeden cylinder więcej, a tyle radochy :-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wow Tricky-nic o tym nie słyszałem-napisz cos wiecej o tym autku-ja mam 124 z tym silnikiem-ale jestem ciekawy jak to chodzi w 123????.napisz jaki tam był motor fabrycznie jaka skrzynia i most!

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MERCEDES 4 EVER pisze:
Wow Tricky-nic o tym nie słyszałem-napisz cos wiecej o tym autku-ja mam 124 z tym silnikiem-ale jestem ciekawy jak to chodzi w 123????.napisz jaki tam był motor fabrycznie jaka skrzynia i most!

Słuchaj - za dużo nie wiem, poza tym że pare lat temu mój dziadek na giełdzie samochodowej we Wrocławiu kupił beczkę. Biała, estetycznie zaniedbana, i ze zrobionym swapem silnika. Nie wiadomo nic o pochodzeniu tego silnika, wiadomo że jest MB, ma 3 litry, 6 garów, napewno nie ma 24V, i ciągnie budę jak dziki. Beka już w tej chwili jest w fatalnym stanie, dziadek uzywa tego auta jako niestety górskiej ciężarówki [mieszka w Szklarskiej Porębie, beka pomogła mu zbudować jedna elektrownię wodną, i asystuje przy budowie kolejnej], z tyłu fotele wywalone, bagażnik chlaśniety do dołu, auto miało już pare małych dzwonów [dziadek kiepsko widzi i ma słaby refleks, a nogę nadal ciężką]. Pare misek olejowych stracił, most wali decybelami po uszach niemiłosiernie. Zajedzie to auto jak nic... :(

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sory ze troche nie na temat, ale bardzo miło się czyta takie opowiesci, gdy starszy czowiek jest bardzo przywiązany do swojego (najczęściej nie młodego już ) auta. Przypomniało mi się jak ciotka opowidała, że ma sąsiada który ma (jak się później okazało Mercedesa W123). Czasem wyprowadza go z garażu, umyje, popatrzy na niego i chowa spowrotem. Kiedyś do niego ciotka zagadała, żeby sprzedał to auto bo i tak nie jeździ, na co sasiad z oburzeniem: To jest Beczka proszę pani!!!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Kozmo1 pisze:
Kiedyś do niego ciotka zagadała, żeby sprzedał to auto bo i tak nie jeździ, na co sasiad z oburzeniem: To jest Beczka proszę pani!!!

Podoba mi się [zlosnik][ok]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sam myślałem ostatnio o wstawieniu 250D od 124. Wiem że trzeba tam zmienić łapy pod silnikiem, skrzynia od 124 powinna wejść bez większych problemów. Ale ostatnio pomyślałem że chyba wróce do oryginału, tzn nie tak do końca bo już nigdy nie wrzucę 200D, ale chyba załatwie sobie 240D od W123. Ale to dopiero jak zajade ten obecny, 240 od busa...

Pozdrawiam - Maciek

Tytuł:
Klubowicz

A czy przy dzisiejszych cenach nie taniej wyjdzie kupic w124 250D?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

laudan pisze:
A czy przy dzisiejszych cenach nie taniej wyjdzie kupic w124 250D?

Ja mam takiego i mogę sprzedać [hihi] . Jest w stanie technicznym i blacharskim [ok] . Sprowadzony niedawno. 86 rok. Cena do dogadania. Ale na pewno poniżej 10 kzł [zlosnik]

Donald
VW Passat 1.9 TDI 130PS i MB W168 A160

Tytuł:
wiarus junior

moze i wyjdzie drozej niz moja beczka,napewno tak bedzie jak silnik kupie w polsce, narazie nie mam silnika od 124, kombinuje sobie przywiezc, moze z niemiec, kupic 124 nie chce bo beczki bardziej mi sie podobaja,a po za tym sa bardziej komfortowe, po za tym ten samochod ma swoj urok i prezencje, zreszta w moim miescie jezdzi za duzo szpanerskich gowniarzy w swoich MB124, a ja po prostu chce byc "oryginalny". narazie proboje zebrac informacje techniczne na temat samej zmiany silnika, co do zmiany łap to przypuszczam ze łapy od silnika 2,4 od 123 nie beda pasowac, chaciaz z tego co widziałem przy silniku maja podobne mocowania

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00