MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 9:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

witam!
potrzebowalbym schemat elektryczny tylnej wycieraczki W124! nie dziala mi od dluzszego czasu i postanowilem sie za nia zabrac.udalem sie z problemem do elektryyka a on powiedzial ze schemat elektryczny bylby mu bardzo pomocny.
z gory dziekuje jak ktos z Was ma takie cus [oczko]

pozdr.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Tu ,wrzuciłem na serwer ,schemat wycieraczki tylnej do 124 kombi.
http://panwajler.w.interia.pl/wiper.pdf

Tytuł:
wiarus senior

VALENTINE123 pisze:
Tu ,wrzuciłem na serwer ,schemat wycieraczki tylnej do 124 kombi.
http://panwajler.w.interia.pl/wiper.pdf

kurde Valentine wiedzialem ze sie jako pierwszy odezwiesz tylko cos mi sie nie chce otworzyc! nie wiem czy to tylko u mnie... :-?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Zrób tak ,kliknij prawym przyciskiem myszki na adres ,i wybierz :zapisz obiekt docelowy...Jak go już zapiszesz na dysku to otwieraj go programem Acrobat Reader.

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
wiarus senior

ok dalem rade! [cool] teraz pytanko jeszcze czy ten schemat pasuje takze do mojego 250TD 91r, bo na schemacie jest wzmianka o 300TE/TD 87r .ja u siebie mam elektryczne domykanie tylnej klapy czy to nie ma nic wspolnego z wycieraczka...?

dzieki z gory

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

www.diakom.ru

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

miałem podobnie i okazało się że szczeliły mi 4 kable przy lewym zawiasie tylne klapy (podsufitka).Wycieraczka zaczeła działać a dociąganie tylnej klapy dalej nie działa.

Tytuł:
swój chłop

Witam
Potwierdzam prawdopodobieństwo zerwania kabelków w wiązce przy lewym zawiasie - walczyłem z takimi objawami już w 123 i w obecnym 124 przyczyna była taka sama, co do dociągania tylnej klapy w 124 to warto wyciągnąć zamek i przyjrzeć się silniczkowi - u mnie poprostu był spalony i dlatego dociąganie nie chodziło.
Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
wiarus senior

konesermax pisze:
miałem podobnie i okazało się że szczeliły mi 4 kable przy lewym zawiasie tylne klapy (podsufitka).Wycieraczka zaczeła działać a dociąganie tylnej klapy dalej nie działa.

a wiec z tego wynika ze wycieraczka nie ma nic wspolnego z domykaniem tylnej klapy! bo u mnie klapa sie domyka a wycieraczka ani spryskiwacz nie chodza! bylem u elektryka i chlop cos tam posprawdzal i nagle zaczelo wszystko prowizorycznie dzialac.pisze prowizorycznie bo on sam nie wiedzial co jest tego przyczyna ze raz dziala a raz nie i ze to jest troche wiecej roboty.stwierdzil ze w tej kostce (relais)co siedzi u dolu tylnej klapy pod 15-ka nie ma pradu i ze musi dojsc skad sie to wzielo. nie wiem o co biega bo sie nie znam i czy koles sciemnia czy nie ale wydawal sie na wmiare kumatego i cos takiego stwierdzil.i dlatego prosil o schemat co mu na pewno ulatwi prace.ale jeszcze u niego z tym nie bylem bo nie mam czasu. moze z was ktos wie o co biega to mu podpowiem [oczko]

Tytuł:
swój chłop

Proponuje zdjęcie podsufitki z tylu i z lewej story znajduje się kostka do ktrórej doprowadzone są wszystkie kabelki sterujące mechanizmami w tylnej klapy w kombi, wszystkie kabelki mają oznaczenia od tak wiec nawet rozkręcając nie da się pomylić. Proponuje rozłączyć kabelki na tej kostce i srawdzić wiązkę idąca przy lewm zawiasie w gumowej osłonie. Majprawdopodobniej tam jest przerwaw kabelkach. Ja posięciłam kilka godzin na naprawę tej instalacji okazało się że dwa kabelki nie łączyły a parę innych miało popękaną izolację. Przy pomocy lutownicy i taśmy izolacyjnej naprawiłem uszkodzenie i od tego czasu mam spokój - wszystko działa tak jak należy. Przed oparacją wyciągania wiązki proponuje prubnikiem sprawdzić czy dana wiązka uszkodzona czy nie kolor kabelków przy kostce i przy silniczku wycieraczki powinien być taki sam jeśli jest ok to przyczyna tkwi gdzieś indziej. Odnośnie dociągania tylnej klapy to przyczyna będzie ta sama lub jak pisałem wcześniej silniczek jest spalony
Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
wiarus senior

no tak tylko ze u mnie wszystko wydaje sie byc niby ok bo myslalem tez ze albo sie kabelki pourywaly albo ze sie silnik zjaral albo cos! ale jak ten elektryk cos tam na krotko jakos popodlaczal to zaczelo wszystko chodzic.a tak to nie dziala.czyli sie jakas wieksza afera szykuje! jak bedzie zrobione to dam znac co bylo przyczyna ze nie dzialalo...

pozdr.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Ja wyciągnołem cały mechanizm zamykania i okazało się że wszystko jest ok.Silniczek podłanczany na krótko też działa .Ale i tak dociąganie nie funkcjonuje ,elektryk posprawdzał wszystko i rozłożył ręce .Wygląda na to że może płytka elektroniczna która tam się znajduje ma awarie i chyba się skończy na tym ze będzie trzeba kupić noiwy mechanizm.
.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00