arekbp pisze:
Witam gorąco wielbicieli słusznej marki.
Przesiadłem się z CCCO

Na W202 220 Diesel. Wrażenia z jazdy ( komfort ) super aczkolwiek 95KM nie odlatuje jak w TDI. To chyba jedyna wada MB

a może coś nie tak jest z moją gwiazdą?
Raczej jest ok (mimo, że jej nie widziałem

), 220 D nie jest rewelacyjnym silnikiem, ma Mercedes lepsze.
Cytuj:
Mam dość durne i laickie pytania. Nie odszukałem niestety na forum :
1) włączenie obiegu wew. jest sygnalizowane włączeniem diody w przycisku czy jej wyłączeniem? ( EC klima załącza się zgaszeniem lampki syg. więc stąd ta konsternacja ) dotyczy to też ogrzewania tylnej szyby. Po sile nadmuchu nie jestem w stanie się zorientować ( zapchany prawd. filtr kab. )
Obieg wewnętrzny - włączony - dioda świeci.
Klima włączona - dioda nie świeci. Ten przypadek jest wyjątkiem, pozostałe to dioda zgaszona przy wyłączonym (więc także tylna szyba).
Cytuj:
2) odszukałem dekoder VIN aczkolwiek brakuje opisów wyposażenia po zdekodowaniu np. mam kluczyk na podczerwień i nie ma go na zestawieniu a chciałbym wiedzieć czy auto posiada immobilaizer. Podanie VINu nie wiele chyba zmieni skoro nie ma go na zestawieniu ale co mi tam : WDB2021211A467270
Jeśli czegoś nie ma w opisie po rozkodowaniu, najprawdopodobnie oznacza to, iż był ten element już na wyposażeniu seryjnym. Twoje auto jest z przełomu '96/'97 więc najprawdopodobniej już II seria i kluczyk elektroniczny z immobiliserem. Do tego, iż więcej rzeczy jest na wypasie ma także wpływ wersja Elegance, którą posiadasz, jeśli dobrze wyczytałem z kodów.
Cytuj:
3) interwały wymiany oleju są sygnalizowane na wyświetlaczu w tym modelu czy niekoniecznie? I najważniejsze jaki interwał przy 10W40 ?
Ja mam '99 i wyświetlają się. Ale oczywiście gdy się zbliżają

Jesli jest zgaszony/przesunięty na następny to nie wyświetla się. Ja mam benzynę 1.8 i interwały są 15 tysięczne.
Cytuj:
4) wymiana łańcucha rozrządu jaki przewidywany przebieg?
Byłbym wdzięczny za pomoc koledzy.
Niestety nie wiem
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)