MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 05, 2025 2:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Falszywy alarm, przestalo skrzypiec na chwile. Pod wieczor znowu skrzypi [zlosnik] . Jutro wymienie oleum we wspomaganiu. Moze przy okazji grzebania w aucie natchnie mnie ktos jakims pomyslem, co jeszcze moze byc przyczyna skrzypienia ktorego objawy opisane sa w pierwszym poscie tego tematu.

Amortyzatory wymienione w zeszlym miesiacu, drazek stabilizatora tez, sworznie wymienione dzisiaj :lol:

Obecnie: FF '07 1.6 TDCi - też się kula ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Temat sworzni przerobilem doglebnie w zakresie nieco szerszym od wiekszosci uzytkownikow MB posiadajacych takowe rozwiazanie w swoich autach (czyli W124/W201). Powodem moich problemow byly slabej jakosci sworznie Febi, ktore padly (zapiekly sie) po kilku miesiacach uzytkowania. Po roku walki zamontowalem Lemfoerder i od tego czasu mam spokoj z zawieszeniem, ale w miedzyczasie wymienilem z powodu tych cholernych sworzni czesci za kilkaset zlotych.

Zeby upewnic sie, czy sworznie sa dobre nalezy wykonac prosta operacje. Zabawy lomem do mnie nie przemawiaja, w tej czesci zawieszenia sila wywierana przez sprezyne jest na tyle duza, ze latwo o zla diagnoze. IMO najpewniejszy sposob: zrzucic kolo, podlewarowac wahacz, odkrecic zwrotnice od wahacza (jedna sruba) i sworzen mamy na wierzchu. Latwo wtedy zbadac, czy ma luzy, czy jest zapieczony. Warto zdjac gumowa oslonke by zobaczyc, czy w srodku nie ma rdzy. Dobry sworzen nie bedzie mial luzu, ale bedzie tez mozliwe ruszanie nim reka.

Jesli chodzi o wymiane warto znalezc sprawnego mechanika, ktory potrafi wymienic mlotkiem i dwoma tulejkami. Onanizm z wyciaganiem i prasa jest tu zupelnie niepotrzebny, trzeba potem robic pelna geometrie (oznaczanie farba srub mimosrodowych pomine).

Jesli chodzi o problem kolegi z tytulowego posta, jesli sworznie sa na 100% dobre, skrzypiec moga gumy na stabilizatorze. Nieraz skrzypia takze nowe (nie wiem, zla guma lub co innego).

Pozdrowienia

wolf
White MB W201 2.0D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wolf pisze:
Temat sworzni przerobilem doglebnie w zakresie nieco szerszym od wiekszosci uzytkownikow MB (...)Powodem moich problemow byly slabej jakosci sworznie Febi, ktore padly (zapiekly sie) po kilku miesiacach uzytkowania. Po roku walki zamontowalem Lemfoerder i od tego czasu mam spokoj z zawieszeniem

Jesli chodzi o problem kolegi z tytulowego posta, jesli sworznie sa na 100% dobre, skrzypiec moga gumy na stabilizatorze. Nieraz skrzypia takze nowe (nie wiem, zla guma lub co innego).

Kupielm sworznie TRW, byly najdrozsze, jedynie w ASO oryginaly byly o 20 zl drozsze na sztuce. Mam nadzieje, ze dokonalem wlasciwego wyboru.

Jesli chodzi o gumy na stabilizatorze: wymienione razem z calym stablilizatorem.

Obecnie: FF '07 1.6 TDCi - też się kula ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00