MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 16, 2025 9:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

witam szanownych kolegów! Od kilku miesięcy przekażnik grzania swiec włącza się tylko na wstecznym biegu. Jak wsiadam do auta to musze wrzucić wsteczny bieg to po przekręceniu kluczyka w stacyjce zadziała przekażnik grzania swiec, jak nie włącze wstecznego to przekaznik zadziała tylko na ułamek sekundy, zanim doszedłem do tego ze działa na wstecznym to wyminiłem przekaznik i nic sytuacja taka sama, wiec jak przekrecałem kluczykiem tak z 10-15 razy to wkoncu zadzialal przekaznik az zauwazylem ze czasami grzeje swiece za pierwszym razem, skojarzyłem to z wrzuconym wstecznym biegiem. Problem z grzeniem pojawia sie tylko rano potem przekaznik dziala bez problemu. Co to moze być? Miał ktos coś takiego? :)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

hej! fajny patent przeciwkradzieżowy, ja bym zostawił, tylko żeby kontrolka się swieciła jak w normalnie celem zmylenia. świeci się jak normalnie, czy swieci tak jak działają świece?

Tytuł:
postmajtek

airkomin pisze:
hej! fajny patent przeciwkradzieżowy, ja bym zostawił, tylko żeby kontrolka się swieciła jak w normalnie celem zmylenia. świeci się jak normalnie, czy swieci tak jak działają świece?

Swieci sie jak działa przekażnik a on niestety działa jak włączę wsteczny.
Też tak widzę, że to niezły patent antykradziezowy i nie chce go usuwać ale chciałbym się dowidzieć dlaczego tak sie dzieje. Podejżewam, że na złączkach tracę napięcie + i jak włączę wsteczy to przez złączkę dochodzi większe napięcie do przekażnika i ten jest uruchamiany, bo w schemacie inst. elektr. zobaczyłem, że wsteczny i przekażnik jest podłąćzony do jednej złączki tylko nie wiem gdzie ona jest i myślę, ze wystarczy, że przeczyszczę styki i będzie ok. Na razie interesuje mnie co napewno jest przyczyną. [usmiech]

Tytuł:
Klubowicz

A na pewno masz dobre wszystkie swieczki? Inny pomysl to tylko balagan w instalcji, bo wsteczny wlacza tylko lampy cofania.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a na innych biegach? np na 4 też jest grzanie?

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ja zadam takie pytanko AUtomat czy manual ??????????????????

Tytuł:
postmajtek

FreQ pisze:
A ja zadam takie pytanko AUtomat czy manual ??????????????????

manual - na innych biegach nie grzeje. W schemacie inst. elekt. przeczytałem że przewody od wstecznego są podłączone do tej samej złączki co przewody od przekażnika głównie chodzi o +. Tylko nie wiem gdzie to jest , ponoć z tyłu konsoli ale tył jest długi i szeroki.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No faktycznie wlacznik wstecznego jest w tej samej kostce 4 pinowej co swiece zarowe. MOze cos sie pofajczylo tam i troszke do siebie te piny moze przypiekly i dlatego tak jest jak jest.

1. Jak zdejmmiesz dol od deski rozdzielczej od kierowcy (ten najbardziej na dole-taki plastik) to po prawej stronie powinna byc taka kostka przyczepiona do takiej ramki /( ona w niej sie trzyma).

2.A jak jej nie bedzie ( w co watpie) to odkrec jeszcze ten boczek od srodkowej konsoli, ona jest tylko przykrecan na jeden wkret (widac go latwo) i na taki wczep co to tylko cza mocno szarpnac na dol w strone silnika.

2-jest malo prawdopodobne , bardziej 1 [zlosnik] [zlosnik] <br>Dodano po 1 minutach.:<br> powodzonka.
p.s. snieg w poznaniu juz spadl. NO coz ze malo ale jest [zlosnikz] [zlosnik] :lol: [cool] [usmiech]
Z czego ja sie ciesze beda sola sypac :evil: [szalone]

Tytuł:
postmajtek

Przeczyściłem te kostki i nic dalej dziala tylko na wstecznym. chyba zostane na tym patencie.

Tytuł:
wiarus senior

super patent antykradzieżowy [zlosnik] - jak miał bym go odpalac, to w życiu bym na to niewpadł [totalszok]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zapewne jest to dobry patent antzlodziejowy [zlosnik] , ale pewno troche niepokojacy. Dlaczego normalnie nie dziala ??????

MOze cos sie gdzie pofajczylo , moze ktos grzebał ???
Moze jeszcze nad tym pomysle. :roll:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A jak wrzucisz na luz i włączysz grzanie nie rzażą ci się żarówki wstecznego (przez tą chwilę)?

Ex W123 200D

Tytuł:
postmajtek

nie rzażą się. Wszystko działało dobrze, aż kilka miesięcy temu samo zaczęło się knocić, przestał przekażnik grzać, raz grzał raz nie, aż w końcu przestał i musiałem kilka razy przekręcać szybko kluczykiem aż załapał i grzał świece a jak zauważyłem że grzeje zawsze na wstecznym to tak do dzisiaj działa. Spotkałem już gości co uważali że w ich mercach spalił się przekażnik i zmieniali i nic się nie poprawiło więc grzali świece na przycisk, taki lewy + na przekażnik. Wniosek, że to nie wina przekaźnika tylko normalnie przez kluczyk nie dociera do niego pełen +, bo jak wrzucę wsteczny to świece nie grzeją się tylko muszę jescze kluczyk przekręcić i to wystarczy zaledwie 1 sek i mogę już wrzucić na luz bo jak przekażnik załapie to już nie rozłącza się i grzeje swiece aż się nagrzeją.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00