MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 4:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Nie mam jako takiego problemu ale tym co napiszę może komuś pomogę. Otóż chodzi mi o to, że wlałem jakiś czas temu do swojego MB 10 litrów PB, a z uwagi na to, że ostatnimi czasy jest ciepło więc nawet nie odpalałem na PB. Pewnego dnia zdziwiło mnie, że zaczęła być słyszalna pompa paliwa. Pracowała na sucho. Próby odpalenia na PB ale próby były bezskuteczne. Mój MB wypił paliwo choć na nim nie jeździłem. Zacząłem czytać forum i gdzieś doczytałem się, że układ wtryskowy przy jeździe na LPG wytwarza jakieś tam podciśnienie i mimo wszystko zasysa PB do układu. Pojechałem do gazownika i spytałem, czy tak może być. Odpowiedział mi, że przy instalowaniu gazu montuje się dodatkowe elektroniczne urządzenie w zależności od rodzaju wtrysku K czy KE, które powinno przy jeździe na LPG redukować ciśnienie w układzie wtryskowym. Ale jak zauważył to jest elektronika i dopóki się ktoś nie przekona tak jak ja to nawet nie wie, czy układ działa, czy nie. Ja postanowiłem nie ryzykować i zamontowałem dodatkowy przekaźnik (zwarty przy braku zasilania i podłączony do zaworów LPG) który przy jeździe na LPG odłącza mi pompę paliwa. Ze swojej strony myślę, że może zasysanie PB przy jeździe na LPG miało wpływ na wystrzały które wcześniej zaliczałem. Zbyt bogata mieszanka. Może nie. Ja jednak nie chciałem ryzykować i zrobiłem tak jak to opisałem. Wolę zapobiegać niż potem leczyć skutki. Dodam, że nie mam problemu z odpalaniem na PB, ponieważ komputer od gazu zanim zacznę odpalać na LPG przez chwilę włącza pompę paliwa co wystarcza na napełnienie układu. Jeżeli ktoś ewentualnie miałby jakieś przeciwskazania temu co zrobiłem to proszę o wypowiedzi. Pozdrawiam

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

to miales kiepskiego instalatora LPG
jak ja zakladalem, to odlaczenie pompy zostalo zrobione odrazu.
red. cis. w ukladzie Pb jest bez sensu - trzeba calkowicie odciac Pb, a w K, KE-jet to poprzez pompe sie robi
kwestia unikania kiepskich gazownikow

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A miales moze Stop KE zamontowany? Byla kiedys o tym dluga dyskusja... (nawet planowalem zakladac :-) )

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Właśnie to urządzenie do redukcji ciśnienia w układzie to ,,Stop KE".

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00