MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 4:26 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam

Mam pytanie. Wymieniając żarówki podświetlenia chciałem wymienić tę również we włączniku świateł. I tu niespodzianka. żarówka jakaś nietypowa. Właściwie tylko jej końcówka ponieważ była rozbita.

Opisywana żaróweczka ma końcówkę metalową i napis ALBA.

Co to za żaróweczka i gdzie taką dostać. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
Piotr
MB 190 D 92r

Tytuł:
weteran

Wsadzasz szklaną i jest gut.

nowy

Wkładałem szklane i nie świeciła

czy powinna świecic po przekręceniu przełącznika czy tylko świeci po wyciągnięciu pokrętła?

Jutro sprawdzę czy jest zasilanie na końcówce.

Mam jescze taki przełącznik z lewej strony kierownicy nad wydmuchem. Z oznaczeniem jakiejś lamki. Do czego to służy? U mnie nie działa

Tytuł:
wiarus junior

Po pierwsze zobacz czy druciki na żaróweczce szklanej są tak samo ustawione jak na starej. Jak nie to popraw.
A tak poza tym to o ile pamiętam to żaróweczka w pokrętle się świeciła przy włączonych halogenach (chyba, bo nigdy nie zwracałem na to szczególnej uwagi)

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
weteran

Swieci jeżeli załączone jest tylne światło przeciwmgielne: należy gałkę obrócić do pozycji: :"światła pozycyjne" lub "światła mijania" i pociągnąć gałkę do siebie. Pierwsza pozycja to będą przeciwmgielne przednie, mocniejsze pociągnięcie spowoduje załączenie jednocześnie przednich, tylnego oraz żaróweczki kontrolnej.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o żarówki do podświetlania wszelkiego rodzaju pokręteł w W201/124 to są to specjalne żarówki, które nie wydzielają ciepła. Mają nietypową moc 0,4W. Ja ostatnio płaciłem za takie zróweczki po 6,50 zł/szt. Jeśli chcesz mieć troszkę taniej to kup po prostu BIAŁĄ żaróweczkę diodową LED- koszt w sklepie elektronicznym ok. 3,50zł/szt. Do wspomnianego pokrętła LED się nadaje ponieważ taka ledowa żarówka świeci tylko do przodu, a taki kierunek światła właśnie jest wymagany w pokrętle od świateł. Co do samego świecenia, to podświelenie włącza się tylko przy załączonych światłach przeciwmgielnych z tyłu lub/i halogenach z przodu. Podczas normalnej (tzn. światła postojowe, mijania, szosowe) eksploatacji kontrolka się nie świeci i świecić nie powinna :).

Nie zakładaj standardowych zaróweczek 1,2W, ponieważ:
1. są za mocne
2. z uwagi na pkt.1 wydzielają b. dużo ciepła i z tego względu mogą stopić
plastikowe elementy pokrętła, a w najlepszym razie troszkę oparzyć przy dłuzdzym kontakie ręki z pokrętłem (przerabiane na własnym przykładzie).

Tytuł:
weteran

pabloxt pisze:
Mają nietypową moc 0,4W. Ja ostatnio płaciłem za takie zróweczki po 6,50 zł/szt..

To są typowe żarówki. Jakoś nie mam nigdy problemu z zakupem ich w sklepie z częściami motoryzacyjnymi w cenie 1 zł. / szt

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gerri- a jak z temperaturą ? Nie przegrzwają się za nadto pokrętła ? Pytam z ciekawości, ponieważ gdyby faktycznie tak było to może się skuszę na 2 sztuki do regulacji nawiewu. Wszak 2 zł. to nie 13 zł :)

Tytuł:
Klubowicz

Gerri pisze:
To są typowe żarówki. Jakoś nie mam nigdy problemu z zakupem ich w sklepie z częściami motoryzacyjnymi w cenie 1 zł. / szt

Typowe sa chyba w Irnadii ;) W pl wszedzie kupisz 1.2W , a 0.4W mozna bez problemu znalezc w sklepach elektronicznyc, ale nie w motoryzacyjnych.

Tytuł:
weteran

laudan pisze:
Typowe sa chyba w Irnadii ;)

Tu byś się Kolego zdziwił: na stacjach benzynowych nie ma ŻADNYCH żarówek. Spalone wymienia się zazwyczaj dopiero przy okazji przeglądu eksploatacyjnego (wymiana oleju).

Ja miałem akurat obczajone dwa sklepiki z akcesoriami motoryzacyjnymi, w których te żaróweczki były. Najczęściej jest na nich napis: 12/30 lub 12V/30mA. Jest to właśnie oznaczenie dla żaróweczek o mocy 0,4W

Tytuł:
Klubowicz

Gerri pisze:
Najczęściej jest na nich napis: 12/30 lub 12V/30mA. Jest to właśnie oznaczenie dla żaróweczek o mocy 0,4W

Dokladnie to te, ja kupuje je na wolumenie.

Tytuł: żaróweczki
nowy

faktycznie te mocniejsze bardzo się grzeją, muszę wymienic na słabsze. A co do żarówki w przełączniku to prawdopodobnie mam uszkodzony włącznik. Brak prądu na stykach

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a ja wtrace swoje 3-yy grosz
ja u siebie zamienilem zaroweczki na diody ktore sie wcale nie grzeja ponadto sa dostepne w roznych kolorach (ale nie wszystkim sie to musi podobac)
ja zamienilem podswietlenie w konsoli srodkowej na niebieskie z elementami czerwonego troche

jezeli chodzi o podswietlenie pokretel i popielniczki to moment (sama wymiana zarowek na diody o tym samym ksztalcie)
a z podswietleniem innych malych okienek troche trzeba sie postarac
jak ktos bedzie chcial wysle fotke
jak to wyglada
pozdro

a i jeszcze 1 na poczatku tez kupowalem niegrzejace sie zarowki w sklepie od mietka (6zl szt) ale i tak jaks dziwnie swiecily , one sa jakos matowione i sie cos tam wypala po czym swieca kazda inaczej a diody sa o wiele lepsze bo sie nie grzeja i maj ata sama barwe caly czas no i zywotnosc kilka razy dluzsza
1 diodato ok 2 zl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00