mercedes124_1987 pisze:
witam mam takie pytanie jak posprawdzać układy podciśnienia przy pompie wtryskowej i elektryke.To co mnie gnębi jest na fotkach
ten pstryczek jest przy mechanizmie od gazy i załącza sie po nie dużym dodaniu gazu i pytanie po co on tam jest ?
Ano zeby uklad wiedzial ze jest bieg jalowy. Z niego korzysta uklad ELR, elektronicznej stabilizacji obrotow biegu jalowego.
mercedes124_1987 pisze:
nie jestem pewien ale to coś ma podnosić obroty jak jest zimny silnik zgadza sie?jak tak to umnie sie tak nie dzieje i jak sprawdzić to coś? albo co odpowiada za jego załączenie?(czujnik i gdzie sie znajduje)
Tak, to ma podnosic obroty, generalnie on nie podnosi ich a jedynie utrzymuje wlasciwe gdy silnik jest zimny - nie spadaja ponizej zadanych. Odpal zimny silnik i zdejmij wtyczke - jesli uklad dziala powinna byc roznica w obrotach.
mercedes124_1987 pisze:
jakie znowu to ma zadanie? i nie widać na foto bok gaszaka jest taka gruszka i do niej idą wężyki od klektora sącego i do zaworu na elektro magnes którego widać będzie na foto poniżej
U mnie to jest powiazane z ukladem EGR.
mercedes124_1987 pisze:
i na koniec wie ktoś dlaczego mi grzeje świeczki tak samo na zimnym i ja na ciepłym silniku tzn ten sam czas około 30 sek.
Kontrolka tyle swieci?