uniden72 pisze:
Witam, proszę o pomoc Szanowne Grono Kolegów.Chcę kupić W124 w kombi z silnikiem benzynowym 2800 cm3, moz 190 KM i zamontować dobrą instalację gazową. Proszę o podpowiedź; czy ten motor się nadaje do instalacji gazowej, bo słyszałem że ma plastikowe koletkory i może być problem. A jesli nie, to jaki śilnik możecie mi polecić dla instalacji gazowej. Proszę o wskazówki ile ten motor spala gazu i czy traci na mocy przez instalację.Będę wdzięczny za wszelkie informacje o tey modelu Mercedesa.Pozdrawiam Uniden72
Bedzie działał na instalacji gazowej, teoretycznie każdej, praktycznie i bez większych problemów na IV. Silnik jest już na tyle zaawansowany że wstawisz ją tam bez problemów.
Zanim to jednak będizesz chciał zrobić MUSISZ sprawdzić całą instalacje elektryczną i doprowadzić ją do stanu perfekcyjnego w przeciwnym wypadku ... lipa. Jeżeli wiązka będzie w stanie rozkłądu to cała operacja może okazać się nieopłacalna. Oryginalna wiązka kosztuje około 600 Euro.
Silnik potrafi być ekonomiczny ale uwierz mi, że jak masz trochę koni pod maską to raczej na oszczędności nie licz

) Spalanie w mieście to około 15 benzyny, w trasie do 10 powinieneś się zmieścić, nawet prz cięzkiej nodze. Na mocy przy instalacji straci na pewno, a ile to zależy kto Ci gaz zamontuje