MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 24, 2025 1:12 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: centralny zamek
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam wszystkich, szukałem rozwiązania mojego problemu na forum ale takiego przypadku z jakim ja mam doczynienia nie ma. Mianowicie w Mercedesie w124 mam pneumatyczny zamek centralny. Wszystko działało do niedzieli. Rano przychodze do garażu patrze i wszystkie cycki od blokowania drzwi są podniesione, alarm był włączony migała zielona dioda. Zdenerwowałem się wyjechałem z garazu. Przyciskałem pilotem żeby włączyć alarm zarówno z centralnym- okazuje się że wszysktie drzwi się zamykają klapa bagażnika i wlewu też. Zamknąłem go i poszedłem do domu przychodze za jakieś 40 minut patrze i wszystko znowu otwarte. :evil: Otworzyłem go wsiadłem i siedząc w środku zamknąłem pilotem centralny. Siedząc nie usłyszałem syczenia z weżyków bo gdyby tak było nie zamknęło by i pompka dalej by chodziła bo nie dostanie oporu (tak to rozumiem). Po 30 minutach mniej więcej pompka się włączyła i podniosła wszysktkie bolce w drzwiach. Kiedy zamykam kluczykiem wszystko się zamyka i otwiera. Zauważyłem też że nie domykają mi się szyby z kluczyka jak przytrzymam w prawo ileś tam sekund. Tak samo wszystko się zamyka kluczykiem w bagażniku i w drzwiach pasażera. Alarm nie jest orginalny fabryczny padł i założyli mi 2 lata temu alarm firmy Anakondy chodziło wszystko bez problemu z tym alarmem zakladali mi też jakiś przekażnik do centralnego żeby z pilota zamykać. Rozebrałem boczki wykręcałem siłowniki dmuchałęm sprawdzałem szczelność, nasmarowałem wszystkie "cięgiełka" wyciągnołem też pompke pod siedzeniem pasażera i jest wszystko chyba ok. BArdzo prosze pomóżcie mi, strasznie mnie to nenerwuje nie można zostawić MErcedesa na mieście bo się sam otworzy. POzdrawiam

wiarus junior
Awatar użytkownika

lojzek pisze:
Witam wszystkich, szukałem rozwiązania mojego problemu na forum ale takiego przypadku z jakim ja mam doczynienia nie ma. Mianowicie w Mercedesie w124 mam pneumatyczny zamek centralny.

szukaj raczej w alarmie.
Jak jest nieszczelne podcisnienie, to z kluczyka otworzy Ci tylko zamek, ktorym krecisz, a reszta zostanie zamknieta, a po odpaleniu samochodu otworzy sie reszta.
Po mojemu, to pompa dostaje sygnał z alarmu do otwarcia zamków.

Pozdrawiam

weteran

klucha116 pisze:
Jak jest nieszczelne podcisnienie, to z kluczyka otworzy Ci tylko zamek, ktorym krecisz, a reszta zostanie zamknieta, a po odpaleniu samochodu otworzy sie reszta.

To nie jest W 123 Kolego - Twoja informacja jest błędna

Odnośnie pytania: Sprawdź, czy po zamknięciu drzwi KLUCZYKIEM auto również otworzy się po pewnym czasie?

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Tak, po zamknięciu kluczykiem po pewnym czasie otwiera się. Czyli w tym przypadku alarm nie ma nic do gadania pozostaje tylko pompka. A może wyciągne pompke od w140 i podłącze do w124- podejdzie nie przypatrywałem się wtyczkom pompki w w140 ? [szalone]

Mercedes W140 4,2 98rok

Tytuł:
weteran

Nie podejdzie.
Masz uszkodzony któryś z elektrycznych wyłączników uruchamiających pompkę. Znajdują się one w siłownikach centralnego zamka w drzwiach przednich oraz bagażniku. To te siłowniki, które oprócz rurki pneumatycznej mają wtyczkę elektryczną. Ja już z tym uszkodzeniem miałem do czynienia (trzpień jest obłamany w środku) - żeby się jednak nie rozwodzić nad teoretycznym tłumaczeniem proponuję ci rozłączanie po kolei tych wtyczek elektrycznych i obserwacja. Stawiam na uszkodzony siłownik w bagażniku. Zacznij od niego; odepnij wtyczkę elektryczną, końcówkę pneumatyczną zostaw na miejscu. Cały układ będzie działał, nie będzie jedynie możliwośći zamykania i otwierania auta z bagażnika. I obserwuj, czy objawy znikły, czy nie. Jeżeli dalej się powtarzają, to zrób to samo z przednimi drzwiami.

Tytuł:
swój chłop

ok ok wiem o co chodzi, dam znać jutro [zlosnikz]

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Gerri jesteś wielki ! Zrobiłem tak jak napisałeś odłączyłem wtyczke od siłownika w bagażniku i nie otwarł się przez noc [zlosnikz]. NAwet mi to nie brużdzi bo i tak pilotem zawsze odmykam. Jeszcze raz dzięki, aha żeby nie było niejasności wczoraj napisałem posta z konta mojego brata nie patrząc, że on jest zalogowany bo się spieszyłem.

Mercedes W140 4,2 98rok

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00