Z-HM jest przeźroczysty, może ma delikatnie słomkowy odcień. Jeśli masz ciemny olej w zbiorniku płynu NIVO sprawdź, czy przypadkiem nie przepuszcza Ci simmering na pompie. U mnie tak było i po wymianie simmeringu (koszt części ok. 50 zł) i płynu rzecz jasna

Z-HM ma kolor właściwy.
Co do wymiany to chyba już wszystko było na forum. Ale dla przypomnienia:
1. wkładasz rurkę na odpowietrznik, który znajduje się na regulatorze przy tylnym prawym wahaczu
2. luzujesz odpowietrznik i płyn powolutku powinien zacząć spływać
3. ja u siebie "przepchałem" płyn z układu za pomoca sprężonego powietrza, które podłączyłem do przewodu, który wychodzi z pompy (ten gumowy, ze śrubą z otworem w środku na płyn)
4. głowna ilość płynu znajdująca się w zbiorniku powinna zostać usunięta np. strzykawką
5. niektórzy zalecają aby na chwilę odpalić silnik, ale ja nie ryzykowałem ze względu na fakt, że pompa nie powinna pracować na sucho bez płynu. Trochę starego płynu zostanie w siłownikach i gruszkach- trudno. Po prostu kilka razy trzeba zabujać tyłem, żeby to co możliwe spłynęło. Resztka starego płynu niestety zostanie.
6. zdjąć rurkę z odpowietrznika, zakręcić odpowietrznik
7. zalewasz świeży płyn do układu- najpierw wejdzie Ci ok. 1L, odpalasz silnik i dolewasz drugi litr (sprawdź zresztą na bagnecie- u mnie do 2,3 E weszło równiutko 2 litry do optymalnego poziomu- nie wiem jak w dieslu, chociaż układ chyba ten sam)
Koszt 1 l. Z-HM firmy Febi to ok. 23 zł. W ASO chcą za ten olej ponad 50 zł.
To wszystko. Nie wiem jak z wymianą filtra w zbiorniku- ja swój wymyłem benzyną i włożyłem ponownie. Układ działa, płyn nieznacznie zrobił sie żółtawy ze względu na pozostałość resztek starego płynu w układzie. Na wiosnę wymienię go jeszcze raz i wtedy już powinien być czysty.
pozdrawiam
powodzenia