WojtekW pisze:
Kupuj FEBI lub LEMFÖRDER - kupisz tansze, wydasz 130-140 zl (zamiast 190) , ale stracisz dwa razy, a potem i tak kupisz FEBI

Poszedłem za radą wszystkich wypowiadających się w tym wątku i założyłem FEBI.
Przed zakupem sprawdzałem z czego wynika różnica w cenie pomiędzy FEBI, LEMFORDER a jakimiś innymi 'zamiennikami'. Podstawowa sprawa to to, że FEBI, LEMFOLDER to poduszki olejowo-gumowe a nie gumowe.
Z tego co wiem to poduszki gumowe były montowane w W201 do pewnego roku a potem Mercedes zaczął montować olejowo-gumowe. Skoro fabryka zaleca takie to chyba nie ma się co z nimi kłócić.
Może jeszcze parę słów odnośnie różnicy w pracy samochodu na starych i nowych poduszkach.
Na starych w środku było naprawdę głośno. Podczas szybkiej jazdy po łukach silnik musiał przenosić swoje drgania poprzez łapy na nadzwozie, bo było słuchać wyraznie wycie w środku.
Dodatkowe niedługo przed wymianą poduszek wymieniłem środkowy tłumik na zamiennik i strasznie hałasował. Byłem zły na siebie, że kupiłem zamiennik a nie coś renomowanej firmy, bo hałas był naprawdę dokuczliwy.
Jak się okazało niedługo później, wszystkie problemy z hałasem ustały po zmianie poduszek. Silnik pracuje miękko i równo, nie rzuca nim na wszystkie strony. Dodatkowo, wydech ucichł i jak się okazuje nie taki zamiennik straszny
Podsumowując..bo i tak już chyba przedłużam.
Zmiana poduszek miała większy efekt niż myślałem. Niby taki prosty element a jak dużo daje.
Pozdrawiam,