MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 25, 2025 4:04 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: stacyjka w 124
nowy

Witam Wszystkich miłonikow mercedesow!
Moze ktos zWas demątowł stacyjke z mb 124
Problem polega na tym ze załączyła sie blokada kierownicy i nic niemozna zrobic ,ani odblokowac ,ani pprzekrecic kluczyk
co sie mogło stac ?
czy stcyjka bedzie sie nadawac tylko na szrot?

Tytuł:
weteran

Ja demątowłem. Jeżeli nie pprzekrecisz kluczyk, to bębenka nie wyjmiesz. A poza tym BYŁO! Na przykład tu:

http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... highlight=

Wystarczy użyć wyszukiwarki; niestety, niektórym leniuszkom się nie chce (lub nie umiom)

Pzdr.

Tytuł:
nowy

Czy bedzie pasowac stacyjka od w 123?taka mam!

Tytuł:
weteran

Będzie pasować, ale TYLKO W CAŁOŚCI. Nie napisałeś jaki silnik, ale jeżeli 123 był benzyna, a 124 jest diesel, to nie spasuje. Na odwrót tak.

Pzdr.

Tytuł:
nowy

Mam prolem ze zdemątowaniem tego elementu kokpitu nad nogami ,a dokładnie pokretła od swiateł. zeby wyjąsc stacyjeke trzeba odkręcic kolumne kierowniczą?
za wszystkie podpowiedzi serdeczne dzieki !!!
Pozdrawiam!!!

Tytuł:
wiarus junior

[quote="200"]Mam prolem ze zdemątowaniem tego elementu kokpitu nad nogami ,a dokładnie pokretła od swiateł. zeby wyjąsc stacyjeke trzeba odkręcic kolumne kierowniczą?

Co ma przełącznik świateł do stacyjki.Wyjmij zespół zegarów podważając go z prawej strony płaskim wkrętakiem i po odlączeniu wszystkiego odłoż na bok i masz dostęp do stacyjki od tyłu i blokady kierownicy.Aby dostać sie do bębenka to o ile da sie trochę nim przekręcic przy pomocy klucz to trzeba by ustawić wcięcie w bębenku na równi z wcięciem na tulei bebenka i w2 powstały otwór włożyć okragły drut o srednicy otworu do oporu co powoduje wcisnięcie zapadki,ktora umozliwi odblokowanie tej tulei i jej odkręcenie i wówczas bębenek jest do dyspozycji.jeżeli klucz nie da sie wogóle przekręcić to pozostaje rozwiązanie siłowe na odkręceniu od kolumny kierownicy obejmy blokady kierownicy i siłowe wypchnięcie tego wszystkiego, a pozniej mozna odkręcić od stacyjki przełącznik i uruchamiać samochod chocby moneta 20 groszową.

Tytuł:
weteran

>Co ma przełącznik świateł do stacyjki.

Ano ma. Zeby ściągnąć "niebo" pod kierownicą i dostać się do stacyjki trzeba ściągnąć pokrętło przełącznika świateł

>Wyjmij zespół zegarów podważając go z prawej strony płaskim wkrętakiem i po odlączeniu wszystkiego odłoż na bok i masz dostęp do stacyjki od tyłu i blokady kierownicy.

To jest taka metoda, jak robienie remontu silnika przez rurę wydechową (był kiedyś taki "ginekologiczny" kawał).

>Aby dostać sie do bębenka to o ile da sie trochę nim przekręcic przy pomocy klucz to trzeba by ustawić wcięcie w bębenku na równi z wcięciem na tulei bebenka i w2 powstały otwór włożyć okragły drut o srednicy otworu do oporu co powoduje wcisnięcie zapadki,ktora umozliwi odblokowanie tej tulei i jej odkręcenie i wówczas bębenek jest do dyspozycji.

Pytanie dotyczy modelu 124. Tam żadnej nakładki się nie odkręca.

> pozostaje rozwiązanie siłowe na odkręceniu od kolumny kierownicy obejmy blokady kierownicy i siłowe wypchnięcie tego wszystkiego, a pozniej mozna odkręcić od stacyjki przełącznik i uruchamiać samochod chocby moneta 20 groszową.

Czy mogę prosić o wytłumaczenie co to jest "siłowe wypchnięcie"????

Tytuł:
nowy

Własnie o taką podpowiedz mi chodziło WIELKIE DZIĘKI" GERRI"

Tytuł:
nowy

WITAM!MAM TA SAMA SYTUACJE-NAJWIEKSZY PROBLEM TO WYJECIE ZEGAROW.LEWA STRONA OK PRAWATYLKO TROCHE WYCHODZI,JAK WYCIAGAC ZEBY NIE USZKODZIC?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00