MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 26, 2025 2:18 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran

Wit pisze:
może do przepływu prądu a przynajmniej do dawania sygnału o ładowaniu wystarczy tylko jedna szczotka zamykająca obwód?

Nie wystarczy: wirnik jest odizolowany - jedną szczotką prąd wchodzi, drugą wychodzi. Niesprawność którejkolwiek z nich przerywa obwód.

Wit pisze:
Druga musiała i tak jakoś stykać ale niewiele to dawało jeśeli akumulator padał po jednym dniu. Jak napisałem jedna szczotka praktycznie nie była zużyta porównując do nowej miała jakieś milimetr mniej a druga była starta prawie równo z obudową czyli różnica jakieś 1 cm lub więcej.

Jeżeli szczotka jest jeszcze dobra, to jej powierzchnia ślizgająca śie po bieżni pierścienia ślizgowego (nie KOMUTATORA - komutator jest w prądnicy prądu stałego!) jest błyszcząca. Szczotka zużyta, która przestaje kontaktować zaczyna iskrzyć, i jej powierzchnia jest matowa.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Faktycznie, zwracam honor - komutator sklada sie z osobnych plytek kontaktowych i jest stosowany w silnikach DC, niektorych typach AC i pradnicach, a w alternatorach stosowane sa pierscienie o powierzchni ciaglej. [zlosnikz]

W124 230E '87
Drink Beer!

Ostatnio zmieniony czw lis 01, 2007 9:08 am przez TReneR, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior

Witam,
człowiek się uczy przez całe życie i głupi umiera :lol: ale fakt jest faktem, że wymiana bieżni i szczotkotrzymacza załatwiła sprawę.
Pozdrawiam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Albo jak to mowil dziadek Jacek "Czlowiek uczy sie cale zycie na tych samych bledach"

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A ile prawidłowo powninen wynosić prąd płynący przez akumulator na postoju? Dzisiaj rano znowu rozrusznik nie zakrecilł, jak naładuje akumulator to wezme miernik i sprawdze ale nie wiem jakich wartości mam sie spodziewać.

Tytuł:
weteran

Jeżeli jest alarm, to prąd nie powinien przekraczać ok. 50mA
Bez alarmu to może być ok. 10mA
10mA (MILIAMPER) to 0,01 A (jedna setna ampera)
Poczekaj z odczytaniem pomiaru do czasu, aż zgaśnie lampka przy lusterku.
Pozwoliłem sobie na szczegółowy opis, bo wiem, że nawet ci co mają na forum dużo do powiedzenia w sprawach elektryki mają duże problemy z rozróżnieniem jednostek przy pomiarach elektrycznych. [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Rybaczenkow pisze:
...dodam jeszcze że akumulator jaki posiadam jest żelowy....

Też miałem w MB akumulator żelowy. Niestety przy poprawnym ładowaniu i zdjęciu klemy na noc rozrusznik rano nie chciał kręcić. Podarowałem go znajomemu, który mieszka nad jeziorem i teraz ten aku służy mu za kotwicę do łódki. Jeśli jeszcze masz ten problem to podjedź do elektryka na pomiar akumulatora.
Pozdrawiam.

Tytuł:
nowy

Witam Forumowiczów . Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat aku. żelowego,chodzi mi o to jakie parametry powinien mieć ów aku, aby odpowiadał parametrom aku,konwencjonalnego wymaganego dla E-210; 220 CDI rok 2000.(12v;100Ah;760A;) Dotychczas spotkałem się ,że przy żelowych podają przeważnie wartość w Ah.Mój problem wynika z tego,że stoję przed zadaniem zakupu nowego aku, i nie wiem w którą stronę.Dotychczasowy jest od poczadku i daje już znać o sobie.Za wszystkie dobre i mądre podpowiedzi z góry Wielkie Dzięki.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00