MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 12:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

A może kolega jest niedouczony.

postmajtek
Awatar użytkownika

Numer GG: 5833078
[quote="Gerri]
Jak jest ciepły to powinien bez świec palić na dotyk[/quote]

mam 208d z ostatniego roku produkcji i jest tak ze jak sie nie podgrzeje swiec na cieplym silniku to kilka razy musi nim zakrecic zanim zapali. co prawda kontrolka swieci troche krucej niz na zimnym ale swieci na pewno 5 sek.
w 250d mam inaczej praktycznie nie grzeje swiec na cieplym - moze z 2 sek. i odpalam (swiece dogrzewaja jeszcze przez chwile gdy silnik chodzi - ale wystarczy okolo 2 sek i odpala na cieplym)

Tytuł:
weteran

Chuck Norris pisze:
powiem że bardzo długo grzeją teraz po sprawdzeniu... nie wiem czy się wogóle wyłącza grzanie bo po przekręceniu stacyjki (czyt. włączeniu grzania świec) przygasa światło i właściwie (nie czekałem nigdy tak długo żeby to światło się rozjaśniło) się nie wyłącza... nie wiem co myśleć...

To jak myślisz: ja mam przyjechać i sprawdzić to za Ciebie???
Jak Tobie się NIE CHCE - to jedź do ASO (tam takich uwielbiają...)

P.S.: jakby się świece nie wyłączały, to po paru kilometrach w aucie brakłoby prądu :P

Tytuł:
wiarus senior

nie jestem elektrykiem i jak mówicie że mam sprawdzić żarówką i jeszcze się wpiąc gdzies w jakis przekaznik czy sterownik to juz wogole boje sie za to zabrac...
"wpiąć się gdzieś" jakbym wiedział które piny to może i bym to zrobił... a tak pozostaje gdybanie

W124 E250D 93
W124 230E 85 LPG ex
W201 200E 85 LPG ex
W123 200D 79 ex

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Numer GG: 5833078
sluchaj nie musisz byc elektrykiem zeby sprawdzic ile ci swiece grzeja. zrob tak. 1 otworz maske 2 przekrec kluczyk (slychac stycznik - dosc glosno 3 wyjdz z auta i pochyl sie nad silnikiem nasluchujac caly czas czy stycznik sie odlaczyl. .. jezeli faktycznie odlaczy sie po 5 sek to ja stawiam na awarie czujnika - uklad mysli ze silnik jest cieply i krocej grzeje.
dobry sposob zastosowal ktorys z kolegow... ze swiecaca diodą. jak nie mozesz znaleźć tej centralki od swiec to podlacz kabelek do ktorejs ze swiec i drugi kabel do masy. Mozesz zastosowac zarowke 12v bo taka pewnie sie znajdzie. pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Chej kolego to proste jak drut mongoła. Na lewym nadkolu poniżej przegrody od bezpieczników znajduje sie mała czarna skrzyneczka ok. 12 cm dł i 5 cm. grubości. Od góry przykryta jest przykrywka, która trzeba podważyć i zdjąć. Pod pokrywka są dwie wtyczki mała i duża. Mała to sterowanie ze stacyjki i czujnika temp. Duza to wyjścia kabli na świwce żarowe. Wyciągnij wtyczke i w jeden z jej otworów włóż odizolowany kabelek. Ponieważ wtyczka jest także do modeli 6 cylindrowych sprawdź aby kabelek wsadzić do otworu gdzie jest metalowa końcówka. Jak wsadzisz do środkowych to tam napewno jest końcówka. Wtyczke z kabelkiem nasuń na swoje miejsce tylko ostrożnie aby kabelek sie nie wysunął. Dalej to tylko podłaczyć do kabelka żarówkę i masę. I po krzyku. Możesz także rozebrać wtyczke i kabelek wlutować. tylko przy rozbieraniu uważaj bo powysuwaja sie końcówki. Należy delikatnie odchylić z zaczepów górna część wtyczki i odchylić całość przytrzymując palcem końcówki aby pozostały na swoim miejscu. Jeżeli jesteś gdzieś koło Wałbrzycha to przyjedź to wszystko sprawdzimy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00