MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 2:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam. Na wstepie napisze ze duzo czytalem postow zanim zadaje pytania (to do kolegow ktorzy za chwile beda mnie odsylac do dzialu "szukaj")
Moje problemy z autkiem na pierwszy zut oka sa typowe, ale mimo wszystko chcialbym sie skonsultowac z osobami bardziej siedzacymi w tym temacie. Auto zostalo niedawno zakupione (do tego jako niejezdzace) wiec kilka rzeczy jest do zrobienia.

Po pierwsze jak go odpalilem to tyl lezal, doszedlem ze waz od zbiornika popy NIVO jest pekniety i pompa ciagnela powietrze. Po usunieciu usterki auto poszlo w gore ale ...
1. No wlasnie i tu pierwszy problem niby typowy. Auto skacze jak pileczka - oczywiscie diagnoza - gruszki dodam ze zdejmowalem ciegno od regulatora i auto sie podnosi i opuszcza - moje pytanie jednak brzmi czy w zwiazku z tym ze wczesniej byl pekniety przewod to powodem skakania moze byc np zapowietrzenie lub inna przyczyna? nie wiem czy auto kiedy mialo sprawny waz skakalo. Dodam ze z tylu cos strasznie stuka (jak lezal gdy nivo nie chodzilo stukalo bardziej jak poszedl w gore troche mniej - pewnie dolne tuleje na silownikach?)

2. ASD - Po zakupie auto bylo duzo namieszane w elektryce, czesc udalo mi sie naprawic ale mam problem nastepujacy. Kontrolka ASD i trojkacik zapalaja sie po przekreceniu zaplonu (wczesniej zapalaly sie na chwilke i gasly -teraz gasna po zapaleniu silnika - czyli chyba prawidlowo) ASD przesluchane- jeden kod - brak usterek. Problem polega na tym ze po pierwsze wydaje mi sie ze wogole nie funkcjonuje ASD(znam zasady) do tego kontrolka- trojkacik- zapala sie nawet przy spokojnej jezdzie na wprost nawet czasami chwile po zatrzymaniu auta sie jeszcze swieci. Dochodzi do tego czesty blad ABS - zapala sie czesto kontrolka a jesli ABS dziala ok to i tak przy zatrzymywaniu jakby na jednym kole niepotrzebnie sie zalaczal - nadpobudliwy - pewnie ktorys kabelek od czujnika w miejscu gdzie wchodzi w nadwozie - dodam ze same czujniki przeczyscilem (wydaje mi sie ze ktores lozysko wyje troche - czy to tez moze byc przyczyna - gdzies chyba ktos o tym pisal.

3. Obrotomierz - lezy i nic go nie chce podniesc - srebna puszeczke sprawdzilem pod katem zimnych lutow - polutowalem cala od nowa, ale nie sprawdzalem pod katem prawidlowego funkcjonowania. Dodatkowo nie dziala tez ssanie automatyczne. Wydaje mi sie ze moze to miec powiazanie. Dodatkowo zauwazylem ze na wolnych obrotach jest slabe ladowanie dopiero po wcisnieciu gazu zaczyna dobrze ladowac (nie wiem co bylo przyczyna ale w zegarach byl w okraglej kostce wyjety pin ktory odpowiadal za kontrolke ladowania -oczywiscie sie nie zapalala po zaplonie teraz sie zapala i zachowuje prawidlowo).

Widzialem ze ktos umiescil skany z ksazki jak sprawdzic caly system automatycznego ssania - czy wedlug tego dojde o co chodzi z ssaniem a przy okazji czy to laczy sie z obrotomierzem? (bezpieczniki sprawdzalem)

Ok to chyba na tyle. Sorki ze tak opisowo i momentami moze malo zrozumiale napisalem ale chcialem sie podzielic wszystkimi spostrzezeniami - moze ktos cos akorat dzieki temu bedzie mogl mi lepiej pomoc.

Pozdrawiam i z gory dzieki za podpowiedzi.

Pawel.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z tego, co wyczytałem poruszyłeś temat przynajmniej 6 różnych usterek.
1. Nivo
2. ASD
3. ABS ?
4. Automatyczne ssanie
5. Obrotomierz
6. Ładowanie
Po przeczytaniu tego, co napisałeś można się poczuć na tyle zmęczonym, że nie ma się chęci odpowiadać na Twoje zapytania. Spróbuj to rozbić na osobne tematy a tym samym odpowiedzi będą bardziej przejrzyste. To, że zająłeś się srebrnym przekaźnikiem było słuszne i jeśli instalacja jest OK to problem dalej tkwi w tym przekaźniku.
Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek

Witam co do tematu nivo to spróbuj odpowietrzyc na regulatorze (zapalasz silnik wchodzisz do kanału i odkręcasz odpowietrznik czekasz aż usłyszysz syk powietrza zakręcasz liczysz do 20 i znowu to samo do momentu aż bedzie czysty olej)

Z gruszkami to wyczytałe że można sprawdzic ich stan odkęcając ich dolne przewody i delikatnie czyms nie ostrym sprawdzi środek jeżeli jest elastyczny to wszystko gra a jak nie to wszystko jasne

Tytuł:
postmajtek

2. kontrolki mają zgasnąć po zapaleniu silnika. Co do wywalania błędów - ostatnio było - możliwe różnice w obwodzie kół (profil opony), choć w tym przypadku raczej walnięty czujnik abs
3. wymień wszystkie bezpieczniki + sprawdź szczotki alternatora (możliwe że są podwieszone na brudzie - miałem podobny przypadek)

Pytanko odemnie w mojej sprawie... czy kontrolki abs i asd zaczeły gasnąć (po zapaleniu silnika) po przelutowaniu srebrnego przekaźnika ? Czasami mam podobny przypadek.

Tytuł:
postmajtek

Dzieki za czesc odpowiedzi, co do kontrolek to w jednym czasie polutowalem srebrne pudeleczko ;) i zrobilem pozadek z kablami za zegarami wiec konkretnie Ci nie powiem czy to mialo bezposredni zwiazek z zimnymi lutami (ale i tak wedlug mnie warto je sprawdzic) ABS dalej sie zapala wiec pewnie to kwestia kabla od czujnika.

A co do tego ze wszystkie usterki opisalem w jednym poscie to ze wzgledu na to ze wedlug mnie czesc sie ze soba laczy i wydzielilem z tego 3 punkty wiec jesli ktos ma ochote mi pomoc to bede wdzieczny natomiast jesli skonczy sie tym czym zazwyczaj koncza sie dyskusje na forach czyli przepychanki, konkursy na najwiekszego madrale i cwaniaka itd to wtedy powiem ze to bedzie troche smutne ze nawet na forum MB dzieja sie takie rzeczy... i prosze niech znowu nikt nie komentuje tego co napisalem (rozumiem jestem postmajtkiem ;), ale jesli ktos nie ma ochoty napisac cos wnoszacego do tematu to niech sie wyzyje na jakims innym forum, moze np forum o tinky winky)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00