MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 9:05 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
nowy

witam
kiedyś zakupiłem silnik 3,8l , v8 z myślą o zamontowaniu go w samochodzie terenowym właśnie nadszedł czas zamotania go do samochodu i mam pytanie: jakie pompy paliwa szły do tych silników? jedna czy dwie?
nie mam całego zespołu pompowego (tj. pompy,filtra,kondensatora ciśnienia itp.)chce kupić cały taki zespół tylko jaki z jedna pompa czy dwoma? może ktos ma i chce sie pozbyć?
silnik mam 116 963.
acha i jeszcze gdzie się znajdują numery silnika?

mam tez skrzynkę biegów automatyczna od 126 pod silnik V8 ale nie wiem od jakiej pojemności..czy są różnice pomiędzy skrzyniami od silników 3,8 4,2 5,0 itd.? jak sprawdzić jaką mam skrzynie od jakiego modelu? czy skrzynia ma jakieś numery identyfikacyjne? gdzie się znajdują?
jaki olej lać do skrzyni? ile go wchodzi? ile do konwertera? czy po wymianie coś sie odpowietrza? wlewa sie otworem bagnetu? wybaczcie ale pierwszy raz mam doczynienia z automatyczna skrzynia...
a i jeszcze do czego jest linka w pancerzu z prawej strony skrzyni?,z tyłu jest jakiś elektrozawor jaka jest jego rola?dalej z tyłu czujnik prędkości to wiem,dalej z lewej jest jakiś czujnik i wychodzą z niego 4 przewody to jest
czujnik wstecznego? luzu? oraz dalej mam z lewej malą jakby membranę podciśnieniową(podobną jak przy aparacie zapłonowym) co to? do czego?
z góry dziękuję

Tytuł:
postmajtek

Ja mam 5.0 a jezdze na skrzyni 4.2.
- A 4.2 to silnik m116 tak jak 3.8, wiec wnioskuje ze te skrzynie pasuja do wszystkich modeli V8.
- Numery sa na obudowie, dosc widoczne nie pamietam w ktorym miejscu, ale chyba na boku.
- Olej nazywa sie DXII.
- Wchodzi go ok 6 litrow i nic nie odpowietrzasz po wymianie, wlewasz otworem do bagnetu. Nie Przelej!
- Ta linka to jest kickdown, im bardziej bedzie naciagnieta tym szybciej bedziesz mial kickdowna pod pedalem, ja tym wyregulowałem przy jakich obrotach ma mi przełączać biegi.
Te czujniki to nie zabardzo pamietam co jest co.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kruk pisze:
gdzie się znajdują numery silnika?

Podchodzisz do auta od strony kierowcy i dajesz głębokiego nura pod maskę. Nimer jest na łączeniu silnika ze skrzynią na samym tyle, w okolicach czujnika położenia wału.Widać z góry, tak mniej więcej za lewą głowicą.
PRZEMEK1234 pisze:
Olej nazywa sie DXII.

dokładniej Dextron II
kruk pisze:
dalej mam z lewej malą jakby membranę podciśnieniową(podobną jak przy aparacie zapłonowym) co to? do czego?

Pewnie chodzi Ci o modulator, on spłycając wpływa na "twradość" zmiany biegów.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
nowy

to czyli zlewam stary olej wymieniam filtr ,wlewam 6 litrow przez bagnet i jest ok? a w konwerterze wymienia sie olej? ile go wchodzi? jak kupowalem skrzynie to gośc mi powiedzial ze wylal olej z konwertera...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Olej w skrzyni i konwertrze to ten sam olej (znaczy sie naczynia polaczone), jednak przy wymianie oleju w skrzyni nie da sie zlac oleju z konwertera. W mercedesach projektanci jednak pomysleli i wbudowali korek spustowy w konwerterze - warto z niego skozystac i zlac olej. Zalewa sie przez bagnet a olej oczywiscie plynie tez do konwertera.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
nowy

ja mam pusty konwerter poprzedni właściciel zlał z niego olej..
oraz ze skrzyni wiec mam puste prawie puste bo zawsze coś tam zostanie i w dodatku nie wiem jaki olej był...
ile wchodzi oleju do konwertera? a ile do skrzyni? (skrzynia 6 litrów?)
skrzynie mam wyjętą..

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Skrzynia to jedno z konwerterem - 6l jak ktos napisal wczesniej.

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00