Witam,
jakieś dwa latka temu pojawiłem się na forum rozważając zakup W140 lub Jaguara XJR. Wówczas wygrał jednak Jag. Jestem bardzo zadowolony z tego wyboru. Nie ma na rynku bardziej stylowego i jednocześnie tańszego pojazdu z 320 konnym silnikiem. Autko nigdy mnie nie zawiodło, a ceny części eksploatacyjnych i dostępność używek trzeba uznać za naprawdę konkurencyjne. Niestety, potrzebuję samochodu do jazdy codziennej, a jag ma już 13 latek i 200 000 km... więc go sprzedaję, gdyż zasługuje już na pieszczenie i emeryturkę.
Stąd wraca temat Mercedesa.
Ponieważ tym razem chcę głównie postawić na ekonomikę eksploatcji, musi to być diesel. Chciałbym także nie odwiedzać często warsztatów...
Ponieważ trudno odzwyczaić się od 320 KM i 510 Nm, początkowo myślałem o silniku 400 CDI. Ale gdy zacząłem szukać opinii o meśkach z takimi silnikami, nabrałem wielu obaw... co tak naprawdę dzieje się z tymi silnikami oraz skrzyniami? Jakie są główne usterki, skąd się one biorą i jak się objawiają?
Drążąc temat dalej odkryłem mnóstwo negatywnych opinii o nowych Mercedesach... one, w konfrontacji z innym Jagiem będącym w rodzinie na stanie (XJR z 2005 roku) brzmią jak paradoks... W niemieckim aucie "angielskie" problemy, z którymi już trudno się spotkać w nowym angielskim aucie.
Myślałem intensywnie o ML. Podoba mi się ten samochód:
http://auto-konsultant.otomoto.pl/mercedes-ml-400-cdi-amg-optik-navi-xenon-C3387452.html
Czy może zna ktoś ten pojazd? Gdzie w Gdańsku najlepiej mi go sprawdzą?
Czytając jednak takie teksty w ogóle sięzastanawiam czy w to się pchać...
http://www.auto-swiat.pl/wydania,artykul/_UZYWANE__Blysk_czy_wpadka___nr_49_06__str__42_,Artykul-14629/
Czy rzeczywiscie części są takie drogie, jak pismaki piszą? I na prawdę jest tyle pułapek?
W takiej sytuacji zostawałby tylko W220...
ale tutaj także nie jest zbyt optymistycznie... (może ktoś podac litanię problemów tego modelu niezależnie od opcji silnika?)
Czy 320 CDI będzie rozwiązaniem i będzie sprawiał mniej kłopotów niż taka sama wersja z 400 CDI? Czy cześci do 320 CDI są istotnie tańsze? Czy istnieją wersje "cywilne" bez pneumatycznego zawieszenia?
za wszystkie pomocne uwagi będę bardzo wdzięczny.
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)