MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 3:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
Gerri pisze:
235/40 17 i na 205/65 15

znaczy sie miałem 17tki alusy to sie odłączał a teraz mam stalówki 15 i też sie odłącza :D o to mi chodizło a nie ze jeżdze na 2x17 i 2x15 :P. teraz te zimówki mam identyczne... tylne chyba tylko minimalnie szersze

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

musisz sprawdzić 2 rzeczy:
Pierwsza sprawa czy kabelki do przednich kół i do tylnego mostu (zazwyczaj nie było 4 kanałowego ABSu w w201) nie są przetarte lub przełamane (jakimś miernikiem można sprawdzić opory)
Bądź druga opcja (to co u mnie było, ta sama reakcja w trasie wyrzucało ABS i trzeba było gasić żeby ustrojstwo się nie świeciło i działało) sprawdź czy czasem któreś klocki przypadkiem nie odbijają. Tarcie może być nie wyczuwalne podczas normalnej jazdy ale przy większych prędkościach zaczyna łapać tarcza temperaturę i przez to wyłącza się ABS.
U mnie pomimo wentylowanych tarcz, jedna w przednim kole się nagrzewała, a np. skrzyżowaniu jak było minimalne pochylenie to samochód zaczynał się toczyć ;) kilka dobrych dni walczyłem z ABSem zanim to znalazłem ;D

Pozdrawiam Karpas ;)

Tytuł:
weteran

Przecież Kolega napisał:
ALPAq pisze:
A ja mam podobny problem tyle, ze przy szybkiej jeździe!! .. jak sobie tak sune 140km/h .... to sie zapala kontrolka ABS i odłacza sie to cholerstwo. po zgaszeniu silnika jest już dobrze

Jest sugestia, że dzieje się to przy określonej prędkości - więc nie wiem, gdzie tu widzisz problem z kabelkami. Jest to ewidentna różnica w rozmiarach ogumienia.

Karpas pisze:
Bądź druga opcja (to co u mnie było, ta sama reakcja w trasie wyrzucało ABS i trzeba było gasić żeby ustrojstwo się nie świeciło i działało) sprawdź czy czasem któreś klocki przypadkiem nie odbijają. Tarcie może być nie wyczuwalne podczas normalnej jazdy ale przy większych prędkościach zaczyna łapać tarcza temperaturę i przez to wyłącza się ABS.

Jeszcze o tym nie słyszałem, żeby przegrzewanie czujnika powodowało wyłączanie ABS.
Jak się dokumentnie spali - to owszem. Ale wyłączanie zapłonu wtedy już nie pomoże...

Karpas pisze:
Tarcie może być nie wyczuwalne

P.S. : NIEWYCZUWALNE

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00