MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 5:07 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam.

(autko 190 2.3 benzyna/LPG '86 M102) Musiałem zatrzymać się dziś w dość ruchliwym miejscu w mieście. Włączyłem więc światła awaryjne, a tu nic. Nawet mrugnięcia. Olałem to, wróciłem do domu i zrobiłem mały rekonesans:

Jak włączam światła awaryjne, to gasną: radio, lampka pod sufitem (przednia), lampka w bagażniku. Jak przełączam "pykun" od awaryjnych do pozycji off, to po około pięciu sekundach zasilanie powraca do w. w. urządzeń.

Gdy włączam postojówki, to włącza się też podświetlenie przełączników. Zauważyłem, że po włączeniu świateł podświetlenie przełączników opuszczania szyb zapala się od razu, natomiast podświetlenie przełącznika awaryjnych zapala się z lekkim opóźnieniem.

Pobawiłem się trochę przełącznikami, pootwierałem szyby, przełączałem światła, odpaliłem auto i po jakimś czasie światła awaryjne zaczeły znowu działać, ale chwilę później znów przestały. Z tego wniosek, że chyba nic nie jest spalone.

Jest jeszcze jeden objaw. Nie wiem, czy ma coś wspólnego z awaryjnymi, ale jest dosyć ciekawy. Włączam zapłon, ale nie odpalam samochodu. Przełącznik od gazu mam w pozycji "gaz od razu". Świeci się czerwona kontrolka na tymże przełączniku, co oznacza, że gaz nie płynie. Pociągam do siebie przełącznik wycieraczki/kierunki (tak, żeby dać flasha długimi) i owszem, długi się zapalają, ale do tego kontrolka gazu zapala się na chwilę na zielono i rzeczywiście słychać, że przy butli coś się przełącza. Tak samo jest, gdy włączam światła pokrętłem i czasem, gdy włączam kierunek.

Niedługo mam jechać w dłuższą trasę i nie chciałbym wybierać się z takim felerem, więc proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

Tytuł:
weteran

Jak dla mnie to pierwszy feler jest skutkiem braku kontaktu na bezpieczniku awaryjnych. Nie na pewno, ale od tego zacznij.
I to nie rzut oka - "bezpiecznik dobry!". Trochę się przyłóż, i go wyjmij. Mogą być zaśniedziałe końce bezpiecznika.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No cóż mogę powiedzieć. 1:0 dla Ciebie Gerri. Wystarczyło spojrzeć na skrzynkę bezpieczników przy włączonych awaryjnych. Co jakiś czas bezpiecznik awaryjnych puszczał iskierkę z powodu słabego kontaktu. Dzięki za pomoc. Nie masz może jeszcze pomysłu na to dziwne zachowanie instalacji gazowej?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00