MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 10:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
Janfocus napisał:
Tyle się mówi o KE-jecie i LPG że strzela, że są same problemy. Aż się dziwię, że u mnie (nawet z przedpotopową instalacją I gen.) motor działa bezproblemowo.

nie ja jestem autorem tego cytatu :)

AndyS pisze:
No właśnie dlatego działa dobrze bo prosta. Trzeba odłączyć sygnał sondy, wywalić wszelkie ustrojstwa kompensacji wolnych obrotów i wszystkie silniczki. Zasada fizyki: ssanie - podciśnienie - zwężka w dolocie działa bezproblemowo. Tylko spalanie większe...

u mnie jest podłączona sonda, komp steruje parownikiem i tez nie ma problemów...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

czy ktoś wie jak ma być podłączona kompensacja gdy zamiast miksera jest BLOS?

w126 260 SE 86' była
w123 230 E 81' była

Tytuł:
wiarus junior

nie chce znać gazu :evil: mercedes nigdy go nie lubił.... takie gazowe rzeźby tylko człowieka psychicznie wykańczają a i samochód też na tym cierpi
w moim VR6 do pewnego momentu jeździłem na gazie i było ok ale się skończyło.... powiedziałem sobie nigdy więcej gazu, mam teraz spokojną głowę

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jokker pisze:
było ok ale się skończyło.

pytanie tylko dlaczego?
nic nie dzieje się bez przyczyny

w126 260 SE 86' była
w123 230 E 81' była

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

moonracer pisze:
czy ktoś wie jak ma być podłączona kompensacja gdy zamiast miksera jest BLOS?

Przed blosem a za filtrem powietrza.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior

moonracer pisze:
Jokker pisze:
było ok ale się skończyło.

pytanie tylko dlaczego?
nic nie dzieje się bez przyczyny

tylko że przy gazie ciągle są przyczyny i wiecznie się coś dzieje... wiem że wielu mercedesiarzy jeździ na gazie i ja nie mam nic przeciwko ale ja się przekonałem i jestem pewny że mercedes nigdy nie będzie jeździł dobrze na gazie i wielu przyzna mi racje... jeżeli mercedes to na pewno nie na gazie

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Jokker pisze:
jeżeli mercedes to na pewno nie na gazie

Kolego Jokker Mercedes nie produkował ani nie produkuje rozwiązań technicznych, które wcześniej czy później nie były spotykane u innych producentów. Stąd taka generalizacja nie ma żadnego sensu! Oczywiste jest że pewne rozwiązania techniczne łatwiej jest poddać "gazowaniu", inne trudniej, ale zapewniam Cię że jest tu sporo także użytkowników LPG zadowolonych ze Swoich Mercedesów. Z resztą rozpoczynanie kolejnej dyskusji na temat wad i zalet LPG nie ma sensu, bo owa tematyka była wielokrotnie przedstawiana na tym forum. Poza tym wszelkie usterki w każdym sprzęcie mają jakąś przyczynę. Zaś problemem tego tematu jest problem techniczny nie zaś dyskusja nad zasadnością LPG.

Pozdrawiam
js

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jokker pisze:
.... powiedziałem sobie nigdy więcej gazu, mam teraz spokojną głowę

Mialem kiedys zapalniczke na gaz, czerwona, plastikowa, co chwile z nia byly problemy, kamien wyskakiwal, ciezko sie zapalalo, plomien gasl, na mrozie to wogole nie chciala palic - gaz nie nadaje sie do zapalniczek!!! Nigdy wiecej gazu!!! Tylko Zippo :-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior

gaz w samochodzie = problem, a chyba większość z nas wolałaby nie mieć problemów :-? takie jest moje zdanie...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Benzyna w samochodzie = eksplozja. Wystarczy ogladnac jakikolwiek amerykanski film - jak te samochody wybuchaja!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Do kolegi KIT. Opisany problem może wynikać również ze złej regulacji .Spróbuj wyregulować (ja bym zmniejszył dawkę gazu) i napisz co i jak.Taki problem miałem w silniku 2.8. i po regulacji (zubożeniu mieszanki) problem zniknął. I spalanie spadło (przyspieszenie nieco też he he).
pozdr

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Widzę, że koledzy dali się sprowokować [zlosnik]
Może by ktoś założył temat benzynowcy vs gaziarze, podkleiło by się go i każdy mógłby się w nim wyżyć [oczko] . Kto wie, może nawet by przebił ilością postów temat potato.

TReneR pisze:
Sprubuj zamontowac jakas puszke przy samym parowniku, a dopiero z tej puszki waz do filtra powietrza

Zrobiłem próbę, zamontowałem puszkę o objętości około 1 dm3 i jeszcze się krztusi ale jak wyjmę rurkę kompensacji z obudowy filtra powietrza to już nie. To może być dobry trop. Jak znajdę chwilę to pobawie się z tym. W innym miejscu wepnę się z kompensacją.

Na razie mam plan. Jak nic nie pomoże to pobawię się regulacją. Chciałbym tego uniknąć bo auto działa na gazie bezproblemowo.

Thx za odpowiedzi.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Kompensacja aby była kompensacją potrzebuje pobierać ciśnienie odniesienia tuż przed mikserem (za filtrem i innymi bebechami dolotu, wąż od kompensacji najlepiej umieścić kilka cm od wlotu miksera!). Inaczej nie będzie spełniała podstawowych założeń.
Jeśli wszystko jest prawidłowo zestrojone na parownik oddziałuje tylko różnica ciśnień powstająca na zwężce miksera - czyli wydatek gazu jest niezależny od ciśnienia w obudowie filtra (prędkości jazdy, zabrudzenia filtra).
Jeśli na postoju instalacja zostanie prawidłowo zestrojona a kompensacja była wetknięta we własciwe miejsce - układ musi działać.
Dywagowanie o własnościach jeśli wąż od kompensacji nie jest podłączony jak opisałem nie pozwoli wyciągnąć właściwych wniosków. T
A i jeszcze - wąż kompensacji musi mieć średnice wiekszą (w krańcowym przypadku równą) niż zasilania LPG.
Jak kolega spełni w.w. warunki działania kompensacji i nadal nie będzie OK to będziemy się zastanawiali nad innymi zjawiskami gazodynamicznymi :-)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00