MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 3:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja uwzam ze przebiegu nienalezy sie bac a zwłaszcza w takich autach! zanim nabyłam w208 jezdzila bmw e36kompakt 1.6 benzyna - jezdzilam nim 2 lata. kupilam auto przy przebiegu 280tyskm - bałam sie troche tej liczby! ale........... dojezdzilam do 410tys km i w autku nic a nic si eniezepsulo! niedolozylam ani grosza! co było robione wczesnije?? tego niewiem! sprzedalam bo chcialam cos innego ot tak! było troche gptowki zreszta balam si eze w końcu cos padnie [oczko] kupilam teraz clk w 208 z 98 roku przebieg mial niby 97tys! auto z włoch . narazie jakies 12tys i no narazie nic straszegosi eniestalo tzn padla juz cewka jedna tzn jeden modul najedna swiece "poł" cewki" naszcesie chłop moj zdjagnozowal i wymienił wiec koszty wyniosly tylko zakup nowej cewki ktora okazala si etańsza niz do poloneza gsi;) [zlosnik] teraz jeszce niejestem pewna tego przeplywomierza! ale mimo wszystko - mimo ze niejest juz tak bezawaryjny jak moje bmw i juz niebedzi ebo tam si enic nie zepsulo przez ponad 130tys! i tak uwzam ze do takich aut sie niedoklada nimi si epoprstu jezdzi! bo sa niezawodne!

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
postmajtek

Katrina niby tak... ale ja do mojego też nie dołożyłem nic (oprócz wisko)... ot po prostu wymieniłem wszystkie eksploatacyjne płyny, filtry, itp... taki duży serwis po zakupie... tylko różnica taka, że do typowego auta wlewasz 5 litrów oleju, a tu 10!, kable WN kosztują 500zł a tu 3-4tyś... ogólnie trzeba się nastawić na sporo większe koszta!, ale jak stać Cię na to - będzie ok!
Co do przebiegów to też spoko, tym bym się nie martwił - te silniki nie są wysilone powinny sporo przejechać, ja stawiam na 1mln.km, zaś elektronika, osprzęt to już inna bajka... jak w typowych autach... też pewnie będzie się z czasem psuło...

Audi Cabrio B4 2.3 '92 (do sprzedania)
Toyota Supra 3.0T '89 (przeszłość)
... i co?... oczywiście SL rządzi, moje najlepsze autko! Powala mocą, komfortem, wykonaniem...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja w pierwsze 3-4 miesiace po zakupie tez w sumie wlozylem chyba 12 tys w uporzadkowanie (upewnienie sie, ze OK - w tym wymiana niektorych drobiazgow) spraw elektryki przy silniku, sprawdzenie trakcji (zbieznosci, amortyzatory, zagadnienia hamulcowe), niektorych drobiazgow elektrycznych aby wszystko dzialalo jak nalezy. Wszytko bylo w ASO, wiec poza ASO moze byloby taniej.

Ale wiadomo, ze to wlasnie taki jednorazowy wsad na start - aby wiedziec w miare na czym sie stoi. Potem takich juz nie ma - chyba, ze zdarzy sie cos nagle duzego... :cry:

A na codzien to pewno kazdy zadziała z samochodem według zasady: albo ma byc na tip-top caly czas (to ja tak robie - zresztą to nieco absurdalna rzecz tak naprawdę :) ); albo ma byc do codziennego zwyklego uzytku (wół roboczy) i oczywiscie wtedy nie ma co sie napinac. To chyba wszyscy wiedza i rozumieją...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00