Dzieki kondzik123
Odkrecanie pompy to nie pomysl na dzisiaj, niestety...
wczoraj weza ogrodowego podłaczyłem do bloku i tam puscilem cale cisnienie a wylew zrobilem sobie u gory na zbiorniczku. I jak już zdjalem potem waz, to z bloku lało sie ladnym strumieniem a nie tak jak przed operacją - ciurkiem.
Niestety nie dysponuje adekwatnymi obrazkami silnika, jedynie wyobrazam sobie, ze jedno wejscie do silnika jest tam gdzie jest zamontowana pompa. Drugie jest na glowicy, z przodu, zaraz za wentylatorem.
Zdaje sie, ze jest tez trzecie z tylu silnika, po prawej stronie i łączy się z nagrzewnicą? Ja tylko widze ze wąż idzie w kierunku silnika i przy silniku gdzies znika...Ktoś może potwierdzić?
Niestety mam dolaczony obieg wody dla reduktora LPG i nie moge go ominac, wiec woda jak nie przez silnik to sie przez LPG przeleje, dlatego ja probuje wymusic cisnienie w calym ukladzie. Zatykanie wezy nie wchodzi w gre bo nie mam odpowiednich narządów a warunki partyzanckie...
Narazie bede dalej sie bawil laniem wody do bloku albo z bloku. Tak przy okazji to nie jest czesc nr 24 na rysunku bo to nie ta strona silnika, ale jak sie lezy pod samochodem i wrzątek leci po rękach to można się pomylić
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
.
Teraz z innej mańki
1. Czy ktoś kiedykolwiek odkręcał spust w bloku? Na gorąco? Na zimno? Czy to jest przyklejone w środku? Rozruszalem to troche wczoraj jak silnik byl jeszcze cieply i tak mam mniej wiecej pol obrotu w lewo, pol w prawo. Nie wiem czy jest odkrecone i czy sie da zakrecic. Zaraz sie klade znowu pod samochod i sprobuje na zimno. Ale czy ja dobrze oczekuje, ze to sie dosyc mocno wykreci? Mam troche za duzo sily na takie eksperymenty i zerwanie gwintu to kwestia czasu.
2. Do jakiej temperatury moze dojsc silnik (woda) jezeli stoi i ma wolne obroty? Z czytania netu wychodzi mi, ze stojąc (np w korku) niektore mercedesy latwo przekraczaja ponad 100 stopni, niektorym nawet 115. U mnie dojscie od 80 do 115 zajmuje nie wiecej niz 10minut. Dobrze? Zle?
A z kolei wlaczenie nagrzewnicy pomaga znaczaco obnizyc temperature. To by niby sie zgadzalo z moim przypadkiem, wiec moze zamiast czyscic uklad ja powinienem sprawdzic wentylatory?